Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент проголосував за лібералізацію ринку послуг Євросоюзу.


Наталія Вікуліна Брюссель, 16 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Таким чином депутати підтримали європейських підприємців та працівників, які можуть отримати право у будь-якій країні Євросоюзу надавати послуги в різних галузях, серед яких туризм, будівництво, нерухомість.

Європарламент схвалив суперечливу постанову, яка дозволяє європейським підприємцям відкривати бізнес у сфері послуг у будь-якій країні Євросоюзу. Таке нововведення має на меті пожвавити економіку ЄС та створити нові робочі місця. Законопроект ще може бути змінений після консультацій з країнами-членами Євросоюзу.

Лібералізація ринку послуг викликала величезні суперечки в усьому Євросоюзі. Колишній комісар ЄС зі внутрішнього ринку Фріц Болкестейн розробив директиву з лібералізації ринку послуг у Євросоюзі, цей документ було ухвалено попереднім складом Єврокомісії. А сьогодні багато із цих пропозицій підтримав Європарламент. Прихильники директиви виступають за вільний ринок у Європі не тільки для товарів, але і для послуг. Це означає, що, скажімо, в Італії туристичними гідами можуть бути не тільки італійці, але й німці, і для цього їм не треба долати ніяких бюрократичних перепон.

Лібералізація ринку послуг має, однак, багато критиків. Їхнє особливе роздратування викликало “правило країни походження”, за яким бізнесмени однієї країни мають продавати послуги в іншій, працюючи за законами власної держави. Профспілки побачили в цьому небезпеку: мовляв, працівників із багатих держав замінять на дешевшу робочу силу зі сходу Євросоюзу. Європарламенту довелося викинути із законопроекту це “правило країни походження” – так на депутатів вплинули профспілки, які перед вирішальним голосуванням загрожували вивести на вулиці Страсбурга десятки тисяч демонстрантів.

Отже, компроміс був знайдений і Європарламент проголосував за директиву, щоправда, дуже сильно підправлену. Це не означає, що ринок послуг у Євросоюзі одразу стане вільним і вже завтра до старої Європи хлине потік польських водопровідників – цей приклад найчастіше використовують як ілюстрацію побоювань західних європейців. Законопроект мають ще обговорити в державах-членах ЄС, після чого Європарламент голосуватиме за остаточну версію закону. У будь-якому разі прихильники лібералізації послуг у Євросоюзі святкують перемогу. Комісар ЄС з внутрішнього ринку й послуг Чарлі Мак-Кріві заявив: ще рік тому ніхто не міг повірити, що це станеться. Він вірить у те, що голосування в Європарламенті показало: Європа хоче створити більше робочих місць і покращити економіку. З комісаром солідарна доповідач Європарламенту з послуг на внутрішньому ринку, депутат від Німеччини Евеліне Гебхардт:

“Дуже суттєво те, що нині з повним правом можна стверджувати: ми стали з голови на ноги, ми зробили нову лібералізацію законом, у центрі якого стоять люди з їхнім бажанням мати робочі місця”.

Між тим не всі її колеги по сесійному залу розділяють таку думку. Група Об’єднаних європейських лівих та Північних зелених лівих виступила з різкою критикою сьогоднішнього голосування Європарламенту. Група назвала рішення “компромісом на гірше” і виступила за відхилення директиви. А ліберали й демократи привітали компроміс, однак нагадали Єврокомісії, що вона має усунути перешкоди в законодавстві для вільного руху працівників у Євросоюзі – незважаючи на те, з якої країни ЄС вони приїхали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG