Доступність посилання

ТОП новини

Що таке тероризм, і як з ним боротися.


Віктор Міняйло Київ, 17 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Суспільна небезпека злочинності у світі зростає, а кримінальники зрощуються з терористами і екстремістами. такого висновку дійшли учасники круглого столу “Актуальні проблеми протидії тероризму і злочинності у контексті європейської та євроатлантичної інтеграції України”. Захід влаштував Національний центр з питань євроінтеграції України, який очолює радник Президента України Володимир Горбулін.

Про тероризм, як світову проблему сьогодення, учасникам круглого столу розповів перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Василь Крутов.

“На місце попередніх катаклізмів, світових трагедій, і жорстоких злочинів проти людства прийшла нова, до цього не прогнозована небезпека. Тероризм, терористи, терористична діяльність – ці терміни практично кожного дня з‘являються в засобах масової інформації, породжуючи не певність і стурбованість наших громадян за сьогодні і на майбутнє. Міжнародний тероризм, який проявив себе, як явище ще в 60-х 80-х роках минулого століття, з початку 21-го століття поступово перетворюється в глобальну, руйнівну силу, яка загрожує самому існуванню людської цивілізації”.

За словами Василя Крутова, нині в світі спостерігається збільшення кількості, масштабності і жорстокості терористичних актів. На його думку врятувати світ може лише консолідація зусиль усіх країн.

А голова Служби Безпеки України Ігор Дріжчаний говорив не стільки про міжнародний тероризм, скільки про забезпечення економічної безпеки України. Загрозою, на його думку, є високий рівень тінізації економіки, відтік грошових коштів за кордон від оподаткування, масштабні контрабандні прояви.

Ще однією загрозою голова СБУ назвав задіяння іноземних фірм-посередників до процесу постачання природного газу в Україну:

“Більшість загроз у цій сфері мають внутрішній характер. Такі як енергоємність економіки, критичний стан основного технологічного обладнання, зростання цін на енергоносії. Існує і ряд зовнішніх загроз, які обумовлені передусім політикою суміжних країн. Зокрема – це використання постачальником природного газу власного монопольного становища з метою втягування відповідних українських суб‘єктів в сумнівні схеми, які передбачають задіяння іноземних фірм-посередників до процесу постачання природного газу в Україну.”

Це говорив голова СБУ Ігор Дріжчаний. нагадаємо, що згідно з українсько-російськими домовленостями постачання газу в Україну має здійснюватися через посередника - швейцарську фірму “РосУкрЕнерго”. Ігор Дріжчаний повідомив, що СБУ наразі здійснює перевірку діяльності цієї компанії, відзначивши, що перевірка і карна справа – це різні речі.

Що ж до терористичних загроз Україні, то основні їхні вогнища, на думку експертів, знаходяться за її межами. Вони вважають, що саме тому необхідно активізувати інтеграцію України як у всесвітні, так і регіональні міжнародні структури боротьби з тероризмом. А органам влади якнайшвидше розробити Антитерористичну стратегіюУкраїни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG