Доступність посилання

ТОП новини

Бельгія і Австрія збираються обмежити кількість іноземних студентів на медичних факультетах.


Наталія Вікуліна Брюссель, 17 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Бельгійські і австрійські університети збираються обмежити прийом іноземців на медичні факультети. Це викликано надзвичайним напливом студентів з інших країн, насамперед сусідніх.

З наступного навчального року кількість іноземців на медичних факультетах у Бельгії має бути обмежено до 30% від усієї кількості студентів. Таку ініціативу бельгійського міністра освіти Марі-Домінік Сімоне вже підтримав уряд країни, а Федерація франкомовних студентів виступила з різкою критикою нововведення. Але чому взагалі виникла така ідея? Керівниця міністерства освіти Бельгії пояснює це статистикою. Так, серед студентів-ветеринарів у бельгійських університетах іноземців нараховується 86%, а серед майбутніх фахівців з лікувальної гімнастики й масажу 78 % є іноземцями. Багато студентів з-за кордону навчається й на інших медичних спеціальностях – трудовій терапії, акушерстві, логопедії тощо. Тобто, Бельгія стала свого роду кузнею кадрів для медиків з інших країн – насамперед із сусідньої Франції. Є декілька причин такої популярності бельгійських вузів: принаймні деякі з них мають дуже хорошу репутацію, а плата за навчання там невисока.

Отже, якщо іноземець бажає здобути освіту медика в Бельгії, з наступного навчального року це буде зробити важче. Успіх залежить від того, наскільки швидко француз чи інший іноземець підготує і подасть необхідні документи. Конкурсу для абітурієнтів з інших країн влаштовувати в Бельгії не планують – студентські квитки отримують ті, хто прийшов на запис в університет одними з перших.

Зупинити наплив іноземних студентів збирається і Австрія. Річ у тім, що університети цієї країни надзвичайно популярні серед німецької молоді – адже вступити на медичні факультети в Австрії набагато простіше, ніж у Німеччині. До того ж, Австрія є для німців сусідньою країною, і розмовляють там тією самою мовою. Але з наступного навчального року Відень запроваджує квоти: три чверті місць на медичних факультетах буде віддано тим, хто отримав австрійську середню освіту. 20% студентських квитків зможуть одержати громадяни країн ЄС, а мешканці з-поза меж Євросоюзу матимуть 5% місць на факультетах медицини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG