Доступність посилання

ТОП новини

Україна є нашим стратегічним торговельним партнером, наголосила в ексклюзивному інтерв’ю для Радіо „Свобода” речник прем’єра Чеської Республіки Люція Орґонікова.


Оксана Пеленська Прага, 17 лютого - Сьогодні в Празі з одноденним робочим візитом перебуває голова Кабінету міністрів України Юрій Єхануров. До приїзду українського прем’єра прикута увага чеських засобів масової інформації, оскільки це перший приїзд політичного лідера України такого рівня до Чехії після Помаранчевої революції. У програмі перебування Юрія Єханурова – переговори з чеським президентом Вацлавам Клаусом, керівником уряду Ïржі Пароубком, головою Парламенту Любоміром Заоралком та низкою інших політиків. Подробиці переговорів від прес-секретаря чеського прем’єра Люції Орґонікової.

О.П.: Пані Орґонікова, скажіть будь ласка, про які договори мова і яким конкретно буде їхній вклад в економіку двох країн ?

Л.О.: Буде підписаний міждержавний договір про співпрацю в галузі військової промисловості, а також договір у ділянці туризму між Міністерством місцевого розвитку Чеської Республіки та Міністерством культури і туризму України. Обидва ці документи збагачують договірну базу наших відносин, яку ми намагаємось розширювати, щоб створити відповідні умови для подальшою поглиблення чесько-української співпраці.

Далі у розмові речник чеського прем’єра наголосила:

Л.О.: Україна є нашим стратегічним торговельним партнером. Торговельний обмін між нашими країнами у 2004 році дорівнював приблизно одному мільярду доларів США, а за даними минулого року ця цифра складає близько півтора мільярда доларів США.

О.П.: Що можуть зробити уряди України та Чеської Республіки, щоб покращити умови життя і праці українських робітників у Чехії ? Адже ми всі пам’ятаємо про трагедію, що сталася 10 днів тому, коли в одному з робітничих гуртожитків поблизу Праги під час пожежі загинули троє українців.

Л.О.: Так, це одна з тем, що буде порушена на переговорах. Українці у нас є однією з найбільших іноземних громад. Легально на наших теренах їх проживає близько 90 тисяч. Ось чому з початком цього року Україна включена до державної програми ’’Активний вибір кваліфікованою робочої сили’’. Ми виходимо з того, що українці мають дуже добру основу знайти в Чеській Республіці свій дім, тому що вони слов’яни, походять з того ж мовного і культурного кола .

Також за інформацією чеських ЗМІ темою переговорів українського політика в Празі будуть і питання співпраці з Чехією в ділянці європейської інтеграції і вступу України до НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG