Доступність посилання

ТОП новини

Поляки стурбовані заявою Еханурова.


Єва Поштар Варшава, 17 лютого 2006 року: - Продовження нафтогону Одеса-Броди до Плоцька і Гданська, а також справа легалізації роботи українських заробітчан у Польщі - такі теми коментарів польської преси з приводу візиту українського прем’єра Юрія Єханурова.

Польські спостерігачі дуже добре вловили тверду ноту у виступі прем”єра Юрія Єханурова, який чітко сказав полякам, що Україна, сповнена рішучості в пошуках альтернативних від Росії джерел постачання енергії. Для цього вона навіть готова провести нафтогін в обхід через територію Білорусі, коли Польща надалі не буде ангажуватися у цей проект. На ці слова зреагував польський прем"р Казімєж Марцінкевіч.

«Протягом трьох місяців представимо конкретні пропозиції щодо нафтогону», - сказав він після зустрічі із Юрієм Єхануровим. На ці аспекти візиту українського прем"єра вказують серед інших щоденники "Жечпосполіта" та "Газета Виборча".

У 2006 році польський уряд ухвалить рішення щодо диверсифікації джерел енергії. Про це говорив у четвер польський прем''єр. Але після від’їзду Юрія Єханурова свого збентеження і здивування із приводу заяви не приховував голова парламентської комісії закордонних справ Павел Залевський. Свої слова він адресував правлячій партії "Закон і Справедливість":

Це був дійсно новий акцент у переговорах. Досі ми не чули, щоб такого типу пропозиції висловлювали так відверто. Ця справа вимагає серйозного аналізу.

Справа постачання і транзиту каспійської нафти до і через Польщу до Балтійського моря буде однією з головних тем переговорів польського президента Лєха Качинського із українськими лідерами наприкінці цього місяця. Він має відвідати Київ і Одесу. Про цей візит говорив також прем"р Єхануров. Він додав, що президент Лєх Качинський міг би на власні очі переконатися, що нафтотермінал в Одесі вже є готовий.

Щодо проблеми заробітчан, то за словами Юрія Єханурова, Польща потребує українців. Зараз у Польщі сотні тисяч українських нелегальних робітників, які не платять податків ні в Польщі , ні в Україні. Українські заробітчани «на чорно» працюють там, де відмовляються працювати поляки, які подалися за роботою до держав ЄС. Легалізація їхнього перебування у Польщі принесе користь усім, хоч рішення не треба сподіватися скоро. Про це в інтерв"ю для радіо “Свобода” говорив речник міністерства праці і соціальних справ Анджей Зибала:

До Міністерства праці і соціальних справ надходять заяви від різних бізнесових організацій з проханням про більшу лібералізацію ринку праці. Вони б хотіли вільнішого доступу громадян України до нашого ринку праці. Вони наголошують на тому, що в деяких секторах економіки бракує поляків, хоча б із тої причини, що виїздять за роботою на захід. Відчувається дефіцит робочих рук. Міністерство замислюється над цією проблемою. Не є це легке рішення з того огляду, що в країні маємо три мільйони безробітних поляків. З огляду на це важко очікувати на якесь швидке рішення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG