Доступність посилання

ТОП новини

Центр репатріації відкритий в Одесі.


Петро Каландирець

Геннадій Удовенко
Одеса, 20 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Центр діятиме на базі пункту тимчасового розміщення біженців.

Учасники відкриття центру наголошували, що Одеса обрана для відкриття подібного пункту невипадково. Регіон посідає перше в Україні місце за кількістю біженців. Тут розташований і єдиний в Україні пункт тимчасового розміщення нелегальних мігрантів, у якому нині перебувають 76 громадян з різних кран світу. Це перш за все Афганістан, Ірак, країни Африки.

Нині деяким з біженців на батьківщині вже нічого не загрожує і вони мають можливість повернутися додому. Для цього в Одесі і утворений центр репатріації, фінансування будівництва якого забезпечили благодійні організації з Німеччини.

Голова парламентського Комітету з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко під час перебування в Одесі повідомив, що нині тривають переговори з німецькою стороною про фінансування проекту розширення центру прийому біженців.

Пан Удовенко вважає, що Україна нині перетворилася у транзитну державу для нелегальної міграції. Одна з причин – недостатньо захищений кордон з Росією.

Геннадій Удовенко: „Тут все що завгодно може бути. І інфекційні хвороби, і потенційні терористи. Але коли вони вже приходять на західний кордон, українські прикордонники їх затримують. Умов для утримування нелегалів на кордоні у них немає. Зі свого копійчаного бюджету вони виділяють гроші ще і на утримування незаконних мігрантів з різних країн світу. А ті потім, як це було у Закарпатській області, ще й бунтувати починають”.

Голова парламентського Комітету з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко вважає, що Європейський Союз надає Україні недостатнє фінансування на підтримку протидії нелегальній міграції.

На його думку, „Одеса відіграє надзвичайно важливу роль в процесі протидії навалі нелегальної міграції, яка хоч і проходить через територію України, але спрямована саме на країни ЄС”.
XS
SM
MD
LG