Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде в Україні сховище ядерних відходів?


Віктор Міняйло Київ, 21 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українсько-російська газова угода не єдина, яка викликала в Україні гучний резонанс. Інша угода - про будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива – також обіцяє стати резонансною . Її підписали Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” з американською компанією Holtec International. Політики вже встигли вдарити на сполох - на думку Юлії Тимошенко ця угода може завдати серйозної шкоди безпеці України. У прес-службі “Енергоатому” це спростовують.

Юлія Тимошенко заявила, що угода між “Енергоатомом” та Holtek International була підписана без проведення конкурсу і громадського обговорення. Вона говорить, що потужності сховища призначені для захоронення не тільки українських ядерних відходів, але й іноземних. І взагалі, за її словами, американська кампанії має сумнівну репутацію.

Усі ці звинувачення спростувала речник “Енергоатому” Ілона Заєць:

“Конкурс був. Був, і ті спостерігачі і журналісти, які цікавляться цією тематикою, знають, що був проведений тендер. Тендер був проведений прозоро. Виграла компанія “Holtec”. Це тендер був, і контракт є на будівництво сховища виключно на три атомні електростанції, котрі працюють. Це Південно- українська, Рівненська і Хмельницька. На Запорізькій таке сховище вже працює з 2002 року і жодних проблем немає. Більше того, ця фірма працює і в Європі, і в Штатах”.

За словами речника “Енергомтому”, ця угода жодним чином не пов‘язана з заявою президента України Віктора Ющенка про можливість захоронення в Чорнобильській зоні ядерних відходів з інших країн.

Що ж тоді мала на увазі Юлія Тимошенко? Наразі вона у передвиборчих поїздках країною і за коментарем ми звернулися до її соратника по партії і парламентській фракції Віктора Терена:

“Не можна робити це під Києвом. Київ – це європейська столиця. Була ще набагато раніше шанованих Вашингтона чи Нью-Йорка. Була обіцяна експертиза, причому обіцяли враховувати громадську думку. Цього нічого немає. І раптом виринає ця угода. Ми вже на превеликий жаль є свідками багатьох “підкилимних” угод, як наприклад було 7 “підкилимних” угод по газу. І дуже добре, що Юлія Володимирівна і інші це надали суспільству”.

Оскільки не виключена можливість розгляду цієї угоди у Верховній Раді, за коментарем Радіо “Свобода” звернулося до голови парламентського комітету з питань охорони довкілля Геннадія Руденка. Він вважає, що тут більше бізнесу, ніж екології:

“Конкурси починалися з 2003 року. До фінальної частини потрапило 2 фактично заявки. Одна від американської компанії “Holtec”, а інша від українського консорціуму. Я не буду зараз переконувати в тому, що та чи інша технологія краща, чи гірша. Я розумію, що на цей час окрім екології вступають якісь бізнесові справи. Коли мова йде про суму більшу 100 мільйонів євро, то безумовно, тут будуть і суперечки, і політичні заяви. Але головне, щоб були витримані необхідні вимоги: безпека, екологічні стандарти. Мені здається, що це сьогодні дотримується”.

Як сказано в прес-релізі “Енергоатому”, до сьогодні Україна змушена вивозити відпрацьоване ядерне паливо до Росії, що збільшує собівартість електроенергії . За попередніми розрахунками, термін будівництва сховища три роки - відлік часу починається з моменту вибору майданчика. А також, згідно з чинним законодавством, передбачено проведення громадського обговорення.

Щоправда міністр з питань охорони навколишнього природного середовища України Павло Ігнатенко в інтерв’ю журналістам повідомив, що до його відомства не надходило жодних проектів угод щодо будівництва сховища для ядерних відходів в Україні. При цьому він запевнив, що без висновку міністерства жодний проект не буде реалізовано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG