Доступність посилання

ТОП новини

В Україні збирають ідеї, як правильно використовувати енергію. А міжнародні експерти виділяють Україну як приклад для Східної Європи.


Людмила Ваннек Прага, 21 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Тільки 6 % населення світу заповнює Східну Європу і території СНД. Але ці 6 % продукують 12 % газових викидів до світового довкілля. Позитивним є те, що ця цифра стала меншою, якщо порівнювати з дев"яностими роками тепер уже минулого тисячоліття. У нещодавньому звіті ООН про інвестиції в ефективність енергії мовиться, що у Білорусі, Болгарії, Казахстані, Росії і, зокрема, в Україні, цей процес має позитивний результат. Але звіт також попереджає, що необхідно зробити більше, щоб переконати інвесторів, що проекти, в які вони вкладають кошти, є не тільки вигідними, а й життєздатними.

Хоча реформа цін на енергію і субсидії – одна з найважливіших проблем, які є на порядку денному в країнах східної Європи і СНД, але, згідно з висновком ООН, місцеві так звані гравці на цьому енергетичному полі відчувають нестачу довіри і технічних навиків (та й досвіду), щоб зрушити з місця інвестиції в ефективне використання енергії.

У звіті мовиться, що місцеві банки у Східній Європі та СНД усе ще не знайомі з методами, за якими проекти ефективного використання енергії можуть фінансуватися, і тому вони відмовляються вкладати гроші у такі проекти , бо вважають їх доволі ризикованими.

Але є й успішні, на думку фахівців, проекти.

Здравко Генчев – віце-голова керівного комітету з питань Ефективності енергії ООН наводить в інтерв"ю для "Радіо Свобода" один з таких успішних прикладів - українського міста Рівного:

"В Україні, наприклад, за участю Європейського банку реконструкції і розвитку була створена компанія ЕСКО – для енергетичних послуг. Компанія частково належить державі , але вона унікальна і є одним з поводирів у напрямку ефективного використання енергії в Україні".

Послуги полягають у тому, щоб просувати ефективність місцевої енергії по всій Україні. Компанія послуг у Рівному була побудована у листопаді 2003-го року.

Чи можливо повторити такий проект в Україні?

З цим запитанням "Радіо Свобода" звернулося до Валерія Боровика – голови правління громадської організації Альянс "Нова енергія України" .

"По перше, Рівне - невеличке місто. Там дійсно непогано діє оця когенераційна станція. ("Когенерація" — це поєднання в одному процесі принаймні двох технологій вироблення енергії, які мають загальну природу: перетворення теплоти палива на теплову, електричну і механічну енергію, а також на генерування пари – Л.В.) Але по великих містах не завжди можна ці когенераційні установки ставити, щоб вони приносили ефект. Для того, щоб зрозуміти, яким чином зменшити споживання енергії, потрібно спочатку провести енергоаудит на підприємствах (енергоаудит, наприклад, в житлово-комунальному господарстві), і потім побачити, чи тут ставити когенераційну установку, чи, може, треба латати дірки в сітках, по яких тече вода гаряча.Ймовірно, що поставити когенераційну установку - це нічого не змінить. Тобто, приклад цей можна наводити, але він стовідсотково не ляже на кожне з міст України," - вважає голова правління громадської організації Альянс "Нова енергія України".

До слова сказати, 20 січня закінчився конкурс, який, за ініціативою очолюваного паном Боровиком альянсу, тривав понад місяць і якраз мав на меті знайти нові ідеї для проектів з енергозбереження в Україні.

Розповідає Валерій Боровик:

"Ми започаткували перший в Україні "Ярмарок ідей" по енергозбереженню і енергоефективності. Уже у нас досить багато є пропозицій. Різних: і від так званих українських "кулібіних" (тих винахідників, які пропонують свої ідеї, які не знайшли, скажімо, відгуку в якихось державних колах), і від інститутів, і від від Академії наук. Є досить серйозні проекти по енергозбереженню і енергоефективності. Десь ми винесемо на обговорення від 10-ти до 20-ти ідей, залежно від того, якого рівня будуть вони, а потім подамо до Кабінету Міністрів або ж на великі підприємства для реалізації і впровадження в життя".

Через тиждень результати конкурсу будуть відомі і, можливо, серед "ярмарку ідей" будуть саме ті ідеї, які допоможуть правильно використовувати енергію. І гроші – як державні, так і приватні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG