Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада Криму призначила референдум про державний статус російської мови.


Володимир Притула Симферополь, 22 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Криму пройде республіканський референдум щодо державного статусу російської мови в Україні. Таку постанову сьогодні у Сімферополі ухвалила Верховна Рада автономії попри те, що прокурор Криму одразу ж заявив про наміри опротествати це рішення.

53-ма голосами кримські депутати постановили провести у день парламентських виборів 26 березня референдум з питанням про надання російській мові в Україні статусу державної. Ініціаторами проведення такого референдуму виступили кримські організації Партії регіонів і Партії “Російський блок”. На початку сесії вони привели до стін Верховної Ради автономії кілька сотень активістів двох партій, але головною їхньою ударною силою виявився 1-й віце-спікер кримського парламенту, лідер місцевих “регіоналів” Василь Кисельов. Саме він вів сесію замість спікера Бориса Дейча, який мудро, себто – вчасно, ліг у лікарню підлікуватися.

Пікет перед Верховною Радою АРК
Василь Кисельов не поставив на голосування вимогу депутата Ільмі Умерова про вилучення з порядку денного питання про мовний референдум. Він же наполіг на тому, щоб депутати відмовилися надати слово Постійному представнику президента України в Криму Володимиру Кулішу. Він же рішуче та емоційно заперечив прокурору автономії Віктору Шемчуку, який заявив, що майбутній референдум нелегітимний.

За словами останнього, питання, які стосуються державного устрою можуть розглядатися лише на всеукраїнському референдумі. При цьому прокурор відзначив, що розгляд питання щодо державних мов не є компетенцією автономії, оскільки це стосується державного устрою. Віктор Шемчук заявив також, що напередодні подав до кримського парламенту офіційне попередження про незаконність такого рішення, а тому ближчим часом внесе на нього протест.

У сесійному залі Верховної Ради АРК
Кримський прем’єр Анатолій Бурдюгов теж заявив про незаконність референдуму і назвав це “передвиборчою акцією” низки політичних сил, які штовхають Крим до “протистояння” і до “небезпечного розвитку соціально-політичної ситуації”. Водночас екс-прем’єр автономії Сергій Куницин звернув увагу на те, що референдум буде консультативним і не матиме жодних правових наслідків. Не знайшла підтримки у керівництва та більшості депутатів кримського парламенту і пропозиція народного депутата України Рефата Чубарова, який закликав оголосити в Криму три державні мови: російську, українську і кримськотатарську.

За словами представника Партії регіонів, депутата парламенту автономії Євгена Бубнова, на підтримку ініціативи про проведення референдуму його соратники зібрали 306 тисяч підписів кримчан. А лідер “Російської громади Криму”, депутат Сергій Цеков назвав аргументи на користь ідеї референдуму про статус російської мови – впровадження української мови у судовій практиці на території Криму, україномовні анотації для ліків і те, що, навіть, заяву на балотування до кримського парламенту він був змушений писати українською.

Депутат Ільмі Умеров проти 1-го віце-спікера Василя Кисельова
Місцеві спостерігачі прогнозують, що рішення кримського парламенту про проведення республіканського референдуму з питанням про надання російській мові в Україні статусу державної ймовірно буде саботоване урядом автономії, а кримське відділення Партії регіонів, кримський виборчий блок “За Януковича!” та партія “Союз”, яка примкнула до них, піаритимуться на цьому весь час, що залишився до виборів.
XS
SM
MD
LG