Доступність посилання

ТОП новини

У Білостоці у Польщі починає трансляцію білоруськомовне радіо "Рація".


Єва Поштар Варшава, 22 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У польському місті Білостоці, що поблизу білоруського кордону, сьогодні починає мовлення незалежне білоруське радіо. Його назва "Рація" відображає мету його роботи – подавати правдиву, неупереджену інформацію. Поява у Польщі незалежного радіо на Білорусь є частиною заходів Європейського Союзу, спрямованих на подолання інформаційної блокади у цій країні напередодні березневих президентських виборів.

Для розвитку демократії та громадянського суспільства в Білорусі необхідні незалежні медіа. Але упродовж останніх кількох років владі президента Олександра Лукашенка вдалося практично придушити усі прояви незалежного слова. Саме тому так важливі незалежні, альтернативні джерела інформації, щоб білоруси могли отримувати інформацію про своє суспільство, а не лише державну пропаганду. Радіо "Рація" - перша самостійна радіостанція для Білорусі, що транслюватиме свої програми із Польщі.

П''ять радіожурналістів білоруського походження, що живуть у Польщі та у Білорусі, виходитимуть в ефір до своїх земляків із рідним словом спочатку на коротких, потім на ультракоротких хвилях. Політичну і фінансову допомогу на його створення надав польський уряд. Член правління радіо "Рація" Алег Латишонак розповідає, що ідея незалежного радіо для Білорусі не нова. Адже Радіо "Рація" відновлює трансляцію своїх передач після кількох років перерви.

Алег Латишонак: "Радіо "Рація" єднає білорусів із Польщі, білоруську національну меншину із білорусами із Білорусі. Така була ідея напочатку, коли ми це радіо творили у 1998 році. Кілька років це радіо працювало. На жаль, після програних опозицією виборів у 2001 р. ми мусили припинити діяльність з огляду на брак фондів. Тепер відновлюємо це радіо в попередньому вигляді".

За словами лiдера Спілки білорусів у Польщі Алега Латишонка, який водночас є членом правління радіо "Рація", білоруська національна меншина може допомогти Білорусі, транслюючи із польської території неупереджену інформацію для своїх земляків у Білорусі. Спершу радіо "Рація" передаватиме двогодинну програму на середніх хвилях. Упродовж місяця вони транслюватимуть також багатогодинну програму на коротких хвилях. Ця остання направлена буде до білорусів, які живуть у Польщі.

Менше ніж через місяць у Білорусі президентські вибори, які можуть бути вирішальними для подальшого існування держави. Незалежний кандидат на посаду президента Александр Мілінкєвіч, коментуючи польську допомогу білоруській демократії, порівнював її із допомогою Україні у вирішальний момент для українців. В інтерв’ю польському тижневику "Впрост" він сказав:

"Рік тому ми спостерігали, як поляки були солідарними із перемінами в Україні. Польща також помагає демократизації в Білорусі, за що ми вдячні. Свобода Білорусі це не тільки справа білорусів. Тому нам необхідний доступ до незалежної, нецензурованої інформації”.

Журналіст Алег Латишонак сподівається, що його редакції вдасться допомогти білорусам вийти з громадської і національної байдужості, хоча він наполягає, що ідея існування радіо «Рація» далека від пропаганди.

Алег Латишонок: "Перш за все нам ідеться про те, щоб радіо розширювало вільний простір поміж білорусами у Польщі із Білоруссю. Також будемо згадувати про поляків на Білорусі. Не хочемо, щоб це було пропагандивне радіо. Хочемо, щоб було нормальним, таким як і інші радіостанції, з більшим наголосом на інформацію, публіцистику і громадські справи".

Дещо пізніше, але ще до президентських виборів почне транслювати свої програми із Польщі ще одна незалежна радіостанція – “Європейське радіо” для Білорусі. Це буде інформаційно-музична станція для молоді, чиї передачі мають виходити напочатку російською мовою. На появу цієї радіостанції ЄС виділило 2 мільйони євро.

Відкриття у Польщі не російськомовного, а білоруськомовного радіо "Рація" закінчить політичну дискусію у Брюсселі і Варшаві про потребу вільної радіостанції для Білорусі. Деякі спостерігачі у Польщі наголошують, що дискусії про ідею білоруського незалежного радіо тривають надто довго. Вони побоюються, що перед президентськими виборами, білоруські громадяни можуть уже не помітити появи нових радіостанцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG