Доступність посилання

ТОП новини

Вийшов білоруський опозиціонер по квіти для дружини, повернувся в наручниках.


Людмила Ваннек

Прага, 22 лютого2006 (RadioSvoboda.Ua) - До президентських виборів у Білорусі залишилося трохи менше місяця – вони заплановані на 19 березня. Лише минулого тижня Центрвиборчком Білорусі оголосив остаточні імена 4-х офіційних кандидатів на цих виборах : двоє провладних, двоє – від опозиції. За попередніми даними, найбільше шансів має Аляксандр Лукашенка, який планує продовжити своє нинішнє президентство ще на один термін. Опозиція, яка покладає найбільші сподівання на власного кандидата - Аляксандра Мілінкевіча, все ж не вірить у справедливість цих виборів і звинувачує владу у придушенні демократії. "Радіо Свобода" вже не раз надавало мікрофон чільним представникам білоруської опозиції, які розповідають про незаконні дії влади стосовно активістів. Відомо про зникнення опозиціонерів, журналістів, що висвітлювали події у тій країні, та місцевих правозахисників. Сьогодні мова йтиме про найсвіжіші факти – про те, до яких дій вдаються спецслужби у Білорусі, хто дає їм дозвіл на ці дії, а також ми почуємо голоси свідків.

Цімафєй Дранчук мав у вівторок святковий настрій – у дружини день народження, і він хотів утішити її букетиком весняних квітів. Але повернувся він до свого помешкання у центрі Мінська без квітів. У наручниках, які йому одягнули офіцери КДБ.

Кілька наступних годин спецслужбівці обшукували помешкання Дранчука. Дружина-іменинниця весь цей час спостерігала за тим, що відбувалося. Подробиці розповіла потім "Радіо Свобода":

"Що шукали? Невідомо. Час від часу жартували, що, мовляв, пістолет будете здавати чи ні? Ну, а потім почали забирати всілякі папери, що були у помешканні, листівки, старі газети, які були, деякі нотатки, які вів Цімафей, ну і три години оцей увесь перетрус тягнувся", - розповіла Вольга Анціповіч (вона, між іншим, журналістка з "Комсомольської правди").

Її чоловіка Цімафєя Дранчука забрали після обшуку до штаб-квартири КДБ для допиту. Захопили три папки документів. Дранчук – не випадковий мінчанин, він – представник опозиційного політика Андрія Клімова, який відбуває покарання на так званій хімії.

Вольга каже, що досі не має ніякої інформації про Цімафєя, вона намагається дотелефонуватися до КДБ – та все марно.

Арешт Цімафєя не був винятком у вівторок. Годиною пізніше офіцери КДБ заарештували Мікалая Астрейку – координатора незалежної групи спостерігачів за виборами президента Білорусі. Знову – конфісковані документи, комп"ютери, і знову ніяких даних про заарештованого.

Щонайменше відомо про шість випадків таких обшуків і арештів у різних кінцях Білорусі 21 лютого.

Ще один потерпілий, з північно-західного міста Полацк, Аляксєй Трубкін:

"Опів на дев"яту до мене на квартиру прийшли чотири громадянина, які представились працівниками КДБ, а так само двоє понятих. Вони пред"явили ордер і почали обшук. Коли я поцікавився, у чому мене звинувачують, ясної відповіді не було. У мене конфіскували брошури, книги, журнали - білостоцьку "Ниву", "Народну волю", візитівки, посвідчення Білоруського народного Фронту, інші посвідчення та дрібні речі", - розповів Трубкін "Радіо Свобода".

Чому саме 21 лютого так багато обшуків та арештів? Можливо, так швидко реагують спецслужби на промову президента, яку Аляксандр Лукашенка зробив того ж самого дня на урядовій конференції з державної безпеки?

(голос Лукашенки)

"Ви детально знаєте, який тиск чиниться на Білорусь: від неприхованого шантажу до спроб втручання у внутрішні справи з боку Заходу. А з боку опозиції - від дрібних провокацій до погроз екстремістських виступів. Усвідомлюючи відсутність шансів на перемогу законним шляхом, опоненти влади зі шкіри лізуть, щоб розпалити ситуацію, розхитати устої держави і суспільства, очорнити наші духовні цінності", - з такими словами звернувся білоруський президент до сил безпеки своєї країни, закликаючи їх посилити пильність.

Аляксандр Лукашенка балотується на президента уже втретє.

Чи матиме шанси у цих виборах опозиція? Об"єднаний опозиційний кандидат Аляксандр Мілінкєвіч – найбільший конкурент Лукашенки у цій президентській гонці, вірить у те, що, народ Білорусі зможе відстояти свій вибір, вийшовши на вулиці з Революцією Надій. Якщо доведеться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG