Доступність посилання

ТОП новини

Грант від японського уряду юним музикантам України.


Леся Олійник Київ, 22 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Вісім мистецьких грантів за кілька останніх років виділив уряд Японії для України. Останній із них одержала Київська середня спеціальна музична школа-інтернат імені Миколи Лисенка. Міжурядову угоду про отримання гранту підписали посол Японії в Україні та міністр культури і туризму Ігор Ліховий.

Найбільш обдаровані діти України навчаються в п’яти спеціальних мистецьких закладах. Один із них – Київська музична школа імені Лисенка: понад 500 юних талантів готуються тут стати професійними музикантами. Чимало з них уже досягли міжнародного визнання. Так, лише за останні три місяці список лауреатів юних піаністів і скрипалів доповнився десятком перемог у Німеччині, Росії, Грузії, Італії.

Основним знаряддям музикантів є, звичайно, інструменти. Але, як розповів кореспонденту радіо “Свобода” директор спеціальної школи імені Лисенка Валентин Шерстюк, саме дефіцит якісних інструментів, насамперед, роялів є великою проблемою. Понад 20 років їх кількість не поповнювалась, а ті, що існують, потребують дорогоцінного ремонту. Для порівняння Валентин Шерстюк навів приклад, що в музичних закладах Франції заміна інструментів відбувається кожні 6-7 років. На жаль, вітчизняне виробництво музичних інструментів практично зупинилось, і Україна змушена тепер купувати їх за кордоном і за ціни, не доступні ні для концертних, ні тим більше - для навчальних закладів.

Японський уряд запропонував Україні допомогу – виділення грантів на безплатне придбання інструментів однієї з кращих музичних фірм світу „Ямаха”. Завдяки цьому Національна філармонія отримала на півмільйона доларів інструменти для симфонічного оркестру. Поповнилася також „Ямахою” Київська дитяча академія мистецтв. Серед значної кількості претендентів наступний грант від японського уряду дістався школі імені Лисенка.

Як повідомив директор школи, впродовж цього року з Японії надійдуть 11 роялів, загальною вартістю 260 тисяч доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG