Доступність посилання

ТОП новини

Кримським “регіоналам” не вдалося закрити популярний телеканал.


Володимир Притула Симферополь, 23 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Кримським “регіоналам” не вдалося закрити популярний російськомовний канал, який підтримує Блок Юлії Тимошенко. Сьогодні у Сімферополі Апеляційний суд Криму відмовив місцевим організаціям Партії Регіонів і Партії “Російський блок” у тимчасовому – до закінчення виборів – призупиненні дії ліцензії Чорноморської телерадіокомпанії.

Оприлюднюючи сьогодні свою ухвалу, члени колегії Апеляційного суду Криму зіслалися на статтю 10-ту Європейської конвенції з прав людини, яка гарантує право на вільне отримання та поширення інформації, що може бути порушеним, якщо телеканал позбавити ліцензії і на підставі цього – припинити його мовлення. На думку суду, в Україні триває становлення демократичного суспільства, а тому закриття засобу масової інформації має носити лише виключний характер.

Колегія Апеляційного суду Криму, м.Сімферополь
Судді також вважають, що достатньою формою державного втручання у конфлікт є констатації фактів порушення прав позивачів. Тож суд визнав, що Чорноморська теларадіокомпанія таки порушила чинне виборче закондавство України. Порушення стосується подачі соціологічних опитувань у двох випусках телепрограми “Календар”. Раніше, подаючи заяву до суду першої інстанції, позовники стверджували, що згаданий телеканал необ’єктивно висвітлює діяльність Партії регіонів та кримського виборчого об’єднання Блок “За Януковича!”, зокрема, у програмі “Календар” журналісти подавали необ’єктивні результати соціологічних опитувань, без посилань на їхнє авторство та без зазначення кількості респондентів, місця і часу опитування. Втім, суд визнав, що ці порушення не були грубими.

Представники “Чорноморки” із задоволення сприйняли рішення Апеляційного суду. За їхніми словами, увага їхніх колег-журналістів, а також української громадськості – не дали позивачам можливості натиснути на суд і домогтися свого. Водночас, представники кримських організацій Партії Регіонів і Партії “Російський блок” самі заявляють, що згадане судове рішення ухвалене під тиском центральної влади.

Апеляційний суд Криму, м.Сімферополь, 23 лютого 2006 р..
Учора президент Віктор Ющенко заявив у Києві, що звернеться до Ради суддів та голови Верховного Суду з проханням дати професійну оцінку діям судді, який ухвалив у першій інстанції рішення про закриття телерадіокомпанії “Чорноморська”. А сьогодні лідер кримських “регіоналів” Василь Кисельов на прес-конференції у Сімферополі назвав слова глави держави “брутальним тиском на суд”. Водночас він сказав, що за буль-якого рішення партія не оскаржуватиме його у вищій інстанції. Керівники “Чорноморки” підтвердили, що рішення Апеляційного суду Криму остаточне і не може бути оскарженим.
XS
SM
MD
LG