Доступність посилання

ТОП новини

Посол Джон Гербст - в українських сховищах зберігатимуться тільки українські ядерні матеріали.


Геннадій Сахаров Дніпропетровськ, 23 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 22-го лютого у Дніпропетровську перебував з одноденним візитом Надзвичайний і Повноважний посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джон Едвард Гербст.

Метою візиту посла Сполучених Штатів Америки до Дніпропетровська було ознайомлення з політичною і соціально-економічною ситуацією в області. По приїзді до Дніпропетровська пан Гербст відвідав школу-інтернат №6, де зустрівся з учнями і вихователями та подарував школі модель потяга, яку він власноручно зібрав свого часу для власних дітей. Потім Джон Гербст відвідав обласну державну адміністрацію, де мав бесіду з заступником голови обладміністрації Вячеславом Антоновим і провів коротку пресконференцію для кількох присутніх журналістів. Також посол Сполучених Штатів ознайомився з роботою жіночого інформаційно-аналітичного центру, зустрівся зі студентами і викладачами Дніпропетровського Національного Університету, виступив у ефірі місцевого 34-го телеканалу і мав вечерю з волонтерами Корпусу Миру, котрі працюють у Дніпропетровській області.

На пресконференції, відповідаючи на запитання журналістів, пан посол Гербст зазначив що попри надання Україні Сполученими Штатами Америки статусу країни з ринковою економікою, що має збільшити взаємний товарообіг і інвестування в економіку України, в Україні необхідно зробити ще багато для того щоб інвестори відчували захищеність інвестицій і капіталів. Зокрема необхідні зміни у роботі судової системи, яка не має гарної репутації. Інвестори, котрі вкладають капітали в економіку України, повинні мати звичайні економічні ризики, а не ризик бути пограбованими. Ситуація в Україні в цілому покращується але ще необхідний значний прогрес, сказав Джон Гербст.

Зустріч в обладміністрації
На запитання щодо дискусії, яка виникла в Україні з приводу укладення угоди між “Енергоатомом” і компанією “Холтек Інтернейшнл” про побудову сховища ядерних відходів атомних електростанцій в Україні і звинувачень на адресу фірми “Холтек” у ненадійності її сховищ та на адресу Сполучених Штатів, які начебто розраховують зберігати свої ядерні відходи в українських сховищах, Джон Гербст відповів:

“Ці звинувачення зовсім необґрунтовані. Фірма “Холтек” має чудову репутацію як одна з провідних фірм саме у галузі зберігання ядерних матеріалів. І близько п’ятдесяти відсотків усіх контейнерів для зберігання ядерних матеріалів у нас вироблені саме фірмою “Холтек”. Ця фірма також продає свої контейнери до понад п’ятдесяти країн світу. І ця фірма у нас ніколи не мала проблем зі своєю продукцією. На мій погляд ця оборудка служить інтересам України. Тому що ця оборудка коштуватиме Україні приблизно двісті – двісті п’ятдесят мільйонів доларів. Зараз Україна платить Росії понад сто мільйонів доларів на рік за зберігання ядерних матеріалів. Йдеться про зберігання тільки українських ядерних матеріалів, не про зберігання матеріалів з інших країн. Я вважаю ці звинувачення ще одним прикладом ненадійного фундаменту для бізнесу тут в Україні.”

Пан Гербст також висловив точку зору США на можливість вироблення в Україні елементів тепловиділення для атомних електростанцій:

“Ми розуміємо що технологічна здатність України у цій галузі є високою. Але ми вважаємо що було б значно краще якби Україна не розвивала саме цю можливість. На наш погляд вже достатня кількість країн має цей потенціал і тому краще щоб Україна отримувала необхідні їй матеріали з тих країн, які зараз їх виробляють. Це наш загальний підхід. Я маю на увазі що ми так само вважаємо у відношенні усіх інших країн, які не виробляють ці ядерні матеріали” – зазначив Надзвичайний і Повноважний посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джон Гербст.
XS
SM
MD
LG