Доступність посилання

ТОП новини

Українська компанія отримала нагороду Американської кіно академії.


Віктор Міняйло Київ, 24 лютого 2006 (Radiosvoboda.org) - Вперше за історію України і цілого пострадянського простору українська компанія “Фільмотехнік” отримала дві найвищі науково - інженерні нагороди Американської кіно академії (Scientific and Engineering Award) за розробки оперативної техніки в галузі кінематографії. Українці отримали нагороди в Лос-Анжелеському отелі Беверлі-Хілтон і розповіли про них сьогодні у Києві.

Американська кіно академія вручає наукові й інженерні нагороди за розробку і створення пристроїв для фільмовиробництва, які мають визначне значення для світової кіно індустрії, насамперед для Голівуду. Українська кампанія “Фільмотехнік” отримала нагороди за розробку двох операторських кранів “Авто робот” і “Каскад”. “Авто робот” можна змонтувати на даху авто, катера чи інших транспортних засобів і отримувати стабільне зображення. Особливістю крана “Каскад” є довжина стріли до 25 метрів, що дає ефект зйомки з гелікоптера.

Як вручали нагороди розповідає генеральний директор і засновник “Фільмотехнік” автор розробок Анатолій Кокуш:

“Церемонія нагородження відбувалася в концертному залі готелю Беверлі-Хілтон. Було дуже урочисто, як під час справжнього вручення “Оскару”. Це лімузини, килимові доріжки, телебачення, смокінги, урочиста вечеря. На великих екранах показували наші пристрої, потім з‘являлися прізвища. Викликали на сцену переможців, вручали нагороди і так далі. Представляла знаменита акторка Ричал Мак Адамс, зірка Голівуду, що сходить. Загалом була дуже урочиста і незабутня подія”.

А про те, як працюється з розробками, котрі отримали нагороди Американської кіно академії, розповідає український режисер Олесь Санін:

“Це не просто нагорода за технічне нововведення. Це нова абсолютно віха в розвитку українського і світового кіно. Ці нагороди отримали дуже мало людей на планеті. Цю нагороду поза Сполученими Штатами мали честь отримати представники Великої Британії, Німеччини і Франції. До цього більш нікого не було. Анатолій Кокуш дав крила. Це людина, яка придумала не просто технічний прилад, а яка дала можливість художникам відкрити новий потенціал кіно. І показати з абсолютно інших ракурсів. Відкрила інший світ. Він дав кінематографії не просто керовану статику, а дав можливість кінематографії добратися до будь-якого шматочка того простору, який будують режисери і оператори”.

А безпосередньо добирається до шматочків простору оператор Сергій Михальчук:

“На рівні емоційному, я, як фахівець в професії, яка має відношення до усіх систем, які зв‘язані з кіно, можу сказати, що мені дуже приємно, що ми з Лесем живемо в світі фантазії свого дитинства. Особливо у галузі професії. Я зв‘язаний з “Фільмотехнікою” уже 10 років, як оператор цієї фірми. Зараз мені дуже приємно бути хоча б частково причетним до цієї визначної події. Практично усі свої картини я використовував нашу техніку. Сам сидів за пультом і керував цими системами”.

Між іншим, на обладнанні “Фільмотехнік” знімали такі фільми, як “Тітанік”, “Бригада” “Урга”, “Тихий дон”, “Дев‘ята рота”, “Форсаж”, “Війна світів”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG