Доступність посилання

ТОП новини

Нові члени Євросоюзу виступили проти подорожчання шенгенських віз.


Наталія Вікуліна Брюссель, 27 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Східноєвропейські країни Євросоюзу виступили проти подорожчання шенгенських віз, особливо для українців, молдован і білорусів. Така заява прозвучала на засіданні міністрів закордонних справ ЄС.

Польща вважає, що подорожчання віз для в”їзду в країни ЄС зашкодить відносинам Євросоюзу з його сусідами, насамперед з Україною. Інші нові країни ЄС – такі як Угорщина, Литва та Естонія пропонують не збільшувати вартість віз для громадян України, Молдови й Білорусі. Такі позиції прозвучали сьогодні на зустрічі глав зовнішньополітичних відомств Євросоюзу. Східноєвропейські держави ЄС висловили занепокоєння пропозицією Франції збільшити вартість шенгенських віз майже вдвічі – з 35 до 60 євро. Париж аргументує це тим, що візи з біометричними даними, які будуть запроваджені з наступного року, коштуватимуть дорожче. Але як це поєднується з політикою Брюсселя щодо полегшання візового режиму з Україною, особливо після того як Київ скасував візи для громадян ЄС? На це запитання радіо “Свобода” відповідає Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер:

“Ми, звичайно, ще обговорюємо це питання з Україною. Звичайно, ми будемо продовжувати дискусію, тому що ми не досягли остаточного рішення щодо українських друзів. Питання візи сьогодні було тільки заторкнуте, кілька країни Євросоюзу хотіли навіть збільшити вартість віз. Але ми не ухвалили жодного рішення щодо цього”.

Міністри внутрішніх справ Євросоюзу планують вирішити питання щодо віз наприкінці квітня. Варшава вважає, що 60 євро за візу є завеликими грошима для громадян із країн, які межують з Євросоюзом зі сходу – Україною, Білоруссю, Молдовою. Однак Польща може погодитися на таку вартість, якщо будуть зроблені винятки, насамперед для студентів і науковців. Нідерланди в свою чергу наполягають, що візи не повинні стати дорожчими тільки для тих сусідів Євросоюзу, які дозволять ЄС відправляти їм громадян своїх країн, що опинилися на території Євросоюзу нелегально.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG