Доступність посилання

ТОП новини

В Києві гала-концертом розпочалася щорічна мистецька програма ”На Україну повернусь”.


Леся Олійник Київ, 27 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Вчора, 25 лютого, в Національній опері України відбувся гала-концерт, який зібрав відомих музикантів України з усього світу. Цим концертом відкрилася програма, яка має назву „На Україну повернусь”. Щороку в Києві відбуватимуться зустрічі з тими, хто нині працює за межами Батьківщини. Програма здійснюється під патронатом Київської міської державної адміністрації.

Після виступу Володимира Кузьменка зал довго не міг вгамувати свої враження. Більшість слухачів, які зібралася під розкішним куполом Національної опери, вперше почули його голос - тенор, яким насолоджуються в Національній опері Польщі, Королівському театрі Шотландії, Державній опері Штутгарта, Великому театрі Росії, оперних театрах Австрії, Бельгії, Франції, Італії, Німеччини. В розмові з журналістами артисти зізнавалися, що не високі гонорари змусили їх поїхати за межі України. Для багатьох просто не знайшлося місця на вітчизняних оперних сценах. Тому й демонструють у різних країнах світу свою майстерність, якій навчилися в Україні. Як, наприклад, скрипаль Дмитро Ткаченко, що працює в Лондоні.

Деякі з українських артистів повернулися додому, як наприклад, Володимир Гришко або Людмила Шемчук. До списку її оперних сцен входять „Метрополітен-опера”, „Ла Скала”, Віденська опера, театри Берліна, Мюнхена, Парижа, Мадрида, Рима, Барселони, Цюриха та інших. Нині ж Людмила Шемчук співає в своєму рідному місті – на сцені Донецького оперного театру, отримуючи за це 1000 гривень.

Перший концерт зібрав також зірок світової балетної сцени - володаря титулу „Кращий танцівник світу 2005 року” та Гран-Прі Московського міжнародного конкурсу Дениса Матвієнка, переможців престижних міжнародних конкурсів Анастасію Матвієнко, Віктора Іщука, Наталю Мацак, Наталю Домрачову, тих, хто прославляє українське балетне мистецтво на провідних сценах світу.

На прес-конференції артисти ділилися своїми настроями, частіше сумними. Наприклад, Анатолій Кочерга, який працює за контрактами у найвідоміших оперних театрах Європи та США:

„Немає часу на те, щоб зволікати і говорити, що ти на чужині, бо ти працюєш, займаєшся улюбленою справою. І пауз буває надзвичайно мало. На чужині я завжди ніс Україну з собою. Україна зі мною, але Україна від мене відхрестилася”. Володимир Кузьменко, який став володарем „Золотого диску” Міністерства культури Польщі, теж не міг стримати своїх емоцій:

„Ми запросили українське посольство, запросили, щоб прийшли на вручення цього. Всі прийшли - росіяни прийшли, латиші прийшли, білоруси прийшли. Я хотів плакати від того, що мені дають „Золотий диск” - і немає нікого від Укарїни. Немає в нас гордості національної, оце основний бич”. Більшість учасників концерту одразу ж поверталася туди, де їх чекає сцена, до своїх слухачів. Що ж, у наступному році матимемо можливість послухати і побачити інших мистецьких зірок України, які сяють на небосхилі світового мистецтва. Символічно, що майже всі учасники концерту виконували українську музику, співаючи про любов до рідного краю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG