Доступність посилання

ТОП новини

"Вашингтон Пост" про вибухонебезпечну українсько-російську газову угоду.


Мар’яна Драч Прага, 27 лютого 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Американська преса у понеділок знову звертається до українсько-російської газової угоди. "Вашингтон Пост" називає вибухонебезпечною домовленість, яку на початку січня уклали представники України і Росії, і зауважує, що ця угода може змінити рівновагу сил у значній частині східної Європи не на користь демократії.

"Вашингтон Пост" вважає, що президент Росії розцінює нинішнє керівництво України як загрозу для свого власного недемократичного режиму і тому поставив українське керівництво перед вибором. За оцінкою американських спостерігачів, йшлося або про величезне зростання цін на пальне для пересічних українців за кілька тижнів до виборів, або ж надання змоги Росії надовго закріпитися в енергетичній інфраструктурі України і таким чином знову влаштувати газову кризу. На думку "Вашингтон Пост", Ющенко та Єхануров обрали другий варіант, бо погодилися віддати величезні прибутки невідомим особам. Коли американські урядовці розпитували керівників України про деталі газової угоди, то вони, за версією "Вашингтон Пост", заявляли, що не мали вибору і казали, що не знають, хто стоїть за компанією-посередником, якій Україна перераховуватиме за блакитне паливо мільярди доларів. Американська газета нагадує про підозри, що за швейцарською компанією можуть стояти чільні урядовці та представники організованої злочинності як з Росії, так і з України.

Як же зберегти демократію в Україні і шанс її поширення на Росію, запитує "Вашингтон Пост" і й передбачає такі варіанти. Якщо наступний український уряд сформують прозахідні партії (а зараз у цьому певності немає), то президент Буш міг би змусити їх відмовитися від газової угоди, ставлячи це як передумову тіснішої інтеграції України з НАТО. Але вірогідно, що такий крок призведе до нового протистояння між Путіним та Україною, в якому Києву знадобиться підтримка США і ЄС якраз у той момент, коли Захід розраховує на допомогу Кремля у відносинах з палестинцями та Іраном.

Білий Дім також може закрити очі на те, що "Вашингтон Пост" називає газовим імперіалізмом Путіна. Українці зрештою можуть самі звільнитися від задушливих обіймів Росії. Але не виключено, що зійде нанівець один із демократичних проривів часів президента Буша, припускає американська газета.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG