Доступність посилання

ТОП новини

Про дніпропетровські передвиборні ігри знатимуть у ОБСЄ.


Геннадій Сахаров Дніпропетровськ, 28 лютого 2006 (RadioSvoboda/Ua) - У Дніпропетровську виник передвиборний скандал, пов’язаний зі знайденням необлікованого накладу газети з агітаційними матеріалами одного з кандидатів на посаду міського голови.

25-го лютого головою Дніпропетровського обласного правозахисного об’єднання громадян «За чесні вибори» Олександром Табацьким і його заступником Олександром Зябловим було помічене завезення на склад приватного підприємства «Корецька О.А.» великої кількості друкованої продукції, а саме газети «Вісник Придніпров’я” з агітаційними матеріалами кандидата на посаду міського голови Олега Кужмана та агітацією проти інших кандидатів. Перед тим вже двічі примірники цієї газети, які містили аналогічні агітаційні матеріали, і на яких був вказаний наклад друку 3000, безкоштовно розповсюджувалися разом з примірниками газети “Телеміст”, яка має наклад 63000. Панове Табацький і Зяблов, прикувши себе ланцюгами до металевих конструкцій на вході до складу, викликали міліцію і заступника голови Дніпропетровської міської виборчої комісії Олександра Парубця. Було встановлено що на складі знаходяться близько 70000 примірників спецвипуску газети “Вісник Придніпров’я”, у вихідних даних яких вказаний наклад 5000. Цей факт зафіксований також представниками місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі, яка діє у Дніпропетровській та Запорізькій областях, і буде включений до відповідного звіту місії ОБСЄ. До міської виборчої комісії з приводу перевищення Олегом Кужманом граничного розміру передвиборного фонду кандидата подана заява.

плакат об'єднання "За чесні вибори"
27-го лютого головою об’єднання “За чесні вибори” Олександром Табацьким проведена пресконференція. Розповівши про знайдення незаконного накладу газети “Вісник Придніпров’я”, продемонструвавши журналістам примірники агітаційних матеріалів пана Кужмана, на яких немає вихідних даних, і повідомивши про те що обсяг аітаційних матеріалів Олега Кужмана помітно перевищує обсяг матеріалів цілого виборчого блоку Павла Лазаренка, Олександр Табацький сказав:

“Я вважаю що цих матеріалів досить щоб виборча комісія могла розглянути питання про зняття Олега Кужмана з реєстрації як кандидата на посаду міського голови”.

Присутній на пресконференції Олег Кужман зі свого боку заявив що він не перевищував розміри виборчого фонду та не несе відповідальності за наклад газети, який не викуповував:

члени об'єднання "За чесні вибори" пікетують склад, за ґратчастими ворітьми - прикуті О.Табацький і О. Зяблов.
“Не зрозуміло що з тим накладом. Я, наприклад, не маю до нього жодного відношення і мати не хочу. Я вважаю що скоріш за все цей наклад був вкрадений з друкарні з метою провокації. І чому з цією газетою сьогодні асоціювали Олега Кужмана, якщо я тільки розмістив у ній політичну рекламу і не викуповував цей наклад? Я зараз збираюся звертатися з позовами, вже звернувся з позовами, вже звернувся до правоохоронних органів. Я гадаю що об’єктивність буде відновлена.”

Пан Кужман не відповів на запитання хто ж міг замовити такий наклад. Міська виборча комісія, яка має розглянути заяву про зняття Олега Кужмана з реєстрації, вже двічі не спромоглася зібратися. Голова комісії Наталя Гусаревич повідомила кореспондентові Радіо Свобода що комісія спочатку займеться вивченням обставин і встановленням фактів.

На пресконференції також були продемонстровані агітаційні матеріали без вихідних даних, розповсюджені Блоком Павла Лазаренка, серед яких учнівський зошит, пластиковий пакет і календар та повідомлено про агітаційну кампанію за Соціалістичну партію, проведену на думку Олександра Табацького за вказівкою головного лікаря обласної лікарні пана Павлова підчас флюорографічних оглядів сільського населення.

Агітпродукція без вихідних даних
Продемонстрований також буклет Соціалістичної партії, у якому для агітації використані портрети і висловлювання міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, посла Росії в Україні Віктора Черномирдіна і генерального секретаря Соціалістичного Інтернаціоналу Луїса Айяли. Також звернена увага на помітну кількість матеріалів у місцевій пресі і на телебаченні про міського голову Івана Куліченка, котрий балотується на новий строк головування у місті, у чому учасники пресконференції вбачають використання службового становища.
XS
SM
MD
LG