Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Штамп для проживання.


Київ, 28 лютого 2006 року. Ще з п''ять років тому прописати у себе в квартирі чи то родичів, чи когось із друзів було справою честі для кожного українця. Такий "прописний спадок" дістався нам від радянської системи управління. Якщо ж людина приховувала що у неї в хаті хтось живе без прописки, то каралася державою аж на п''ятдесят гривень. Наприкінці дві тисячі першого року за рішенням Конституційного суду Україна позбулася цього тягара. Що ж замість прописки мають українці сьогодні і чи потрібно повідомляти державі де ти живеш? Чи зможуть непрописані громадяни проголосувати на парламентських виборах? Про це сьогодні у Звуках життя – “Штамп на проживання” - з Надією Шерстюк.

П’ять років тому прописку замінили на реєстрацію. Однак від цього життя простих громадян не полегшало – й надалі вони позбавлені права на певні послуги, зокрема, банківські, якщо в паспорті немає штампу про постійне місце проживання. Або довідки з міліції – про реєстрацію у певному помешканні. Чи складно отримати таку довідку – з’ясовувала кореспондентка Звуків життя Наталя Коваленко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Українці, в пошуках кращого життя часто виїжджають зі своїх селищ до більших міст - оскільки є більше шансів знайти пристойну роботу. Відповідно, вони не мають місцевої прописки - ба навіть реєстрації - і це стає серйозною перепоною на шляху приїжджих шукачів щастя. Наш кореспондент Микола Закалюжний, спробував сьогодні за оголошенням влаштуватися на роботу охоронця – за умови, що він не має прописки.... Що з того вийшло?

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Італія - держава, яка теж хоче контролювати місце проживіання своїх громадян. Людей без прописки там називають - невидимими. А відповідно там, як і в колишньому СРСР діє правило - без папірця ти не можеш скористатися усіма людськими правами - починаючи від роботи і закінчуючи медичним обслуговуванням... У Львові - з одного боку, якщо ви не рветеся працювати в силових структурах, прописка не має великого значення. З іншого - ніколи не знаєш, в якій саме справі тобі може знадобитися така ніби й необов’язкова формальність як прописка - каже Галина Терещук, кореспондент Радіо Свобода у Львові. І наводить приклад...

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Маючи за плечима 14 років незалежності, громадянам, які проживають в Україні без прописки і досі не вдається докласти руку до обрання голови міської чи селищної ради. Що ж до голосування за народних обранців до парламенту, то тут люди мають проходити через судові тортури, доводячи служителям Феміди, що мають право, хоча б на участь у цих виборах – кажуть у Комітеті виборців України...

Аудіозапис програми. Перший випуск:
XS
SM
MD
LG