Доступність посилання

ТОП новини

"Табір Януковича вивчив уроки Майдану" – голова місії cпостерігачів від Європейського парламенту на березневих виборах Марек Сівєц.


Єва Поштар Варшава, 1 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Ім`я Марека Сівця добре відоме в польській політиці і саме він, на думку спостерігачів, багато в чому визначав політику щодо України в Польщі, а тепер і в Європейському парламенті у Брюсселі. Сівєц одна із найвпливовіший осіб в оточенні колишнього президента Польщі Александра Кваснєвського, колишній секретар Ради національної безпеки Польщі, співголова Консультаційного комітету президентів Польщі та України. Сьогодні оголосили, що цей комітет знову відновить роботу. Марек Сівєц брав участь у переговорах у кризові моменти польсько-українських відносин: конфлікту навколо Личаківського кладовища, польських поховань на Волині, а в Польщі - вшанування українських жертв концтабору Явожно, меморіалу воїнам С. Петлюри в м. Щипйорно. Сьогодні він євродепутат, голова місії спостерігачів від Європейського парламенту на березневих виборах до Верховної Ради в Україні. Про його бачення цих виборів, а також перспектив польсько-українського діалогу Марека Сівца докладніше розпитувала варшавська кореспондентка радіо "Свобода" Єва Поштар:

- Як Ви прокоментуєте слова радника нового президента Польщі Анджея Кравчика, який в інтерв’ю для радіо "Свобода" сказав, що в польсько - українських відносинах - поглиблено продовжується дотеперішній курс? Чого сподіваєтеся від політики нової правлячої команди в контексті нинішнього візиту в Україну президента Польщі Леха Качинського?

- Я дуже радий, що президент Польщі, щоправда два місяці після інавгурації, однак вирішив поїхати в Україну. Дуже добре, що його програма перебування в основному стосувалася сьогодення. Сюжети із польсько - української історії також колись з’являться, хоч під час цього візиту їх нема.

Я дивлюся на польсько - українські відносини дуже тверезо. Знаю, що ми спільно протягом усіх тих років дуже багато зробили. Найбільше змінилася свідомість поляків та українців, зокрема свідомість наших політичних еліт. У зв’язку із цим важко очікувати, щоб настане ще якийсь злам. Думаю, що такий злам міг би статися тільки в поганoмy напрямку. Я не уявляю собі, щоб y сьогоднішній ситуації можна було здійснити якийсь ефектний, різкий ривок уперед. Тому вважаю, що слова пана Кравчика вірні. Ми дійсно прямуємо правильним шляхом.

Чого я б сподівався від нинішньої влади? Більшої присутності економічного чинника в польсько - українських відносинах. Адже вони пішли б на це. А ми не були до цього готові. Ми багато часу згаяли, організуючи різні економічні форуми, але і клімат був не до кінця переконливий для господарчої співпраці.

Сьогодні набагато кращa атмосфера польсько-українських відносин, дедалі більше польських підприємців зацікавлених Україною. Ми врешті вийшли із цього заклятого кола, коли український капітал не мав можливості купувати щось у Польщі. Маю тут на увазі, зокрема металургійний завод Гута Ченстохова. Сьогодні у Польщі новий уряд, новий президент, вони мають нові аргументи у господарчих справах.

- Пане Сівєц, Ви очолюєте групу євродепутатів, спостерігачів на парламентських виборах в Україні. З якою метою Ви їдете в Україну?

- Європейський парламент відбирає перед важливими виборами групу спостерігачів. Це рішення Конференції голів політичних фракцій. В результаті кожна політична сила отримує певну кількість місць. В цьому році в нашій делегації представлено шість політичних груп із Європарламенту. Це депутати із Польщі, Естонії, Німеччини, Великобританії, Голландії.

Наш візит має офіційний характер, бо ми їдемо на запрошення Міністерства закордонних справ України. Співпрацюємо ще із такими європейськими установами як Парламентська асамблея Ради Європи, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська група ОБСЄ. Ці групи спостерігачів, хоч кожна окремо, діятимуть подібно.

Наша група у складі семи осіб прибуде до Києва у четвер або п"ятницю до виборів. Почне свій візит із брифінгу, який організує вже присутня в Україні група довгострокових спостерігачів від ОБСЄ. Будемо ознайомлюватися зі звітами про діяльність медіа, про скарги, які надійшли до цієї місії спостерігачів. Потім ми зустрічаємось із представниками виборчих комітетів. Неділя - це передовсім відвідини виборчих дільниць, за дуже суворим розкладом, але і також і чіткі запитання, які ставимо організаторам виборів щодо участі у голосуванні, порушень. Закінчуємо свою місію прес-конференцією в понеділок, де 4 співголів делегації скажуть, чи за їхньою оцінкою вибори проведено чесно, чи не було скарг.

- Пане Сівєц, як на Ваше переконання будуть проходити парламентські вибори в Україні ? Чи можливі зловживання, яких, на думку західних спостерігачів, допустився табір В. Януковича під час президентської кампанії 2004-го року? Ви були тоді в Україні, а тепер деякі польські оглядачі закидають, що тоді Ви нічого не помітили ?

- Думаю, що вибори можна трохи порівняти з азартною грою. Кожен мусить показати свої козирі у фіналі. Якщо під час Помаранчевої революції суспільство переконалося, що варто було взятися за це діло, тоді це мусить знайти своє відзеркалення у парламентських виборах, незалежно від того як поділився табір помаранчевих.

І ще одне, про що мало хто говорить, а я наголошую на цьому із повним переконанням. Гадаю, що табір Януковича вивчив уроки Майдану. Tаке переконання виникло в мене після того, як їхня делегація відвідала Брюссель. Я вважаю, що табір Віктора Януковича тепер досконало знає, що не вдасться будувати майбутнього України дивлячись тільки на Кремль. Це ілюзія, ще й малоперспективна. Так чи інакше, майбутнє України пов’язане із Європейським Союзом. Навіть люди Януковича усвідомлюють, що без президента Віктора Ющенка не вдасться посилити міжнародних позицій України. A це значить, що все змінилося. Сподіваюся, що це зміни у доброму напрямку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG