Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі шукають шляхи протидії поширенню СНІДу.


Петро Каландирець Одеса, 1 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Щодня в Одеській області від СНІДу вмирає одна людина. Такі данні повідомили кореспонденту радіо „Свобода” у обласному лікувальному центрі ВІЛ – СНІДу.

Завідувач Одеського обласного стаціонару „центру СНІД” Віктор Гойдик повідомив, що найбільше ВІЛ-інфікованих в регіоні мають працездатний вік від 20 до 40 років. У переважній більшості це люди, які зловживають наркотиками та статевими стосунками. Мають місце зараження медиків та тих, хто контактує з кров''ю.

На сьогоднішній день кількість захворювань людей на ВІЛ-СНІД на Одещині стрімко зростає. Пік виявлення інфікованих припадає на час літнього відпочинку, коли кількість населення Одеси зростає удвічі.

Віктор Гойдик: „Люди побоюються і не бажають обстежуватися заявляючи приблизно наступне: „мені це не потрібно знати”. Таким чином уникають належного контролю. За цих умов громадськість має звернути увагу на необхідність обов”язкових щорічних повних медичних обстежень. У колишньому СРСР існувала система диспансеризації. Нині ця практика практично збута. Якщо іноді її і застосовують, то виключно на папері. Але, завдяки диспансеризації ми виявляли багато людей хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання”.

Значну допомогу у питанні профілактики ВІЛ-СНІДу стаціонару надає головний лікар центру Станіслав Сервецький. Саме він контролює отримування в Одесі гуманітарної допомоги, яка нині найчастіше надходить з США, Німеччини, Швеції, Франції. Представники делегацій з цих країн вивчають ситуацію на Півдні України і можливості співпраці у єдиній системі профілактики дотепер невиліковної хвороби.

Завідувач Одеського обласного стаціонару центру ВІЛ-СНІД Віктор Гойдик переконаний, що важливим елементом профілактичної роботи є духовна опіка. Нині в Одесі Українська Автокефальна православна церква має при стаціонарі постійно діючу каплицю.

Тут готуються до відкриття скиту, монахи якого не лише будуть допомагати працівникам лікарні утримувати територію у належному стані, але і займатимуться постійною духовною опікою для хворих, сприятимуть їхньому моральному оздоровленню.

Важливо відзначити, що завдяки підтримці Міністерства охорони здоров''я лікувальний курс, важливий для продовження життя хворих, у обласному стаціонарі ВІЛ-СНІДу одержують безкоштовно.

Нинішня міська влада схвалила програму профілактики ВІЛ-СНІДу. Занепокоєння чиновників є цілком зрозумілим. Одеса не поступається за кількістю інфікованих жодному з українських міст.
XS
SM
MD
LG