Доступність посилання

ТОП новини

Російський президент Володимир Путін в Празі.


Василь Зілгалов Прага, 1 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Після відвідин Угорщини російський президент Володимир Путін прибув у середу з офіційним візитом до столиці Чехії. Оглядачі зауважують, що це перший за 13 років приїзд російського глава до Праги. Оцінки цього візиту чеськими засобами інформації різняться. Одні вважають, що чехам важливіше налагоджувати тісніші економічні зв’язки з Москвою, а інші застерігають про небезпеку залежності від Кремля. Зокрема, колишній чеський президент Вацлав Гавел висловив у місцевій газеті "Млада фронта Днес" у значній мірі настороженість багатьох західних політиків щодо Росії і цього візиту російського глави до Чеської республіки.

Оглядачі зауважують, що однією з можливих цілей поїздки Володимира Путіна до Будапешта і Праги є намагання дещо пом’якшити досить прохолодне враження від стосунків Москви з країнами так званого «північного ярусу» Європи, як от Польща чи країни Балтії. Тому й не дивно, зауважують вони, що Володимир Путін здійснив кілька символічних жестів в Угорщині на кшталт повернення 130 рідкісних книг, що були вивезені радянськими військами з Угорщини у період Другої світової війни, а також висловив своєрідне співчуття «болям угорців» з приводу радянського вторгнення в 1956 році:

"Повинен вам відкрито сказати, звичайно, всі ми в душі відчуваємо якусь відповідальність за ці події". Однак, головними темами переговорів у Будапешті були все ж перспективи газових стосунків і можливості побудови нових газотранспортних мереж в обхід України, на чому наголошував Володимир Путін. Вже напередодні прибуття Володимира Путіна до Праги чимало оглядачів нагадувало про радянське вторгнення до Чехословаччини в 1968 році і напружені стосунки Чехії з Москвою в 90-і роки, коли було зруйновано Варшавський пакт і відбувалося розширення НАТО в Центральній Європі. Але офіційні празькі коментарі цього тижня зводилися до того, що візит Володимира Путіна і його переговори з чеськими офіційними особами будуть присвячені переважно двостороннім економічним зв’язками між Чехією та Росією. Хоча чеський міністр внутрішніх справ відзначив у середу вранці, що його відомство здійснило напередодні візиту російського президента неординарні заходи безпеки , включаючи залучення спеціальних піротехнічних підрозділів, військової розвідки. Ці заходи інспектували представники Росії і було повідомлено, що охоронятимуть Володимира Путіна в Празі щонайменше сто осіб з його охорони. А тим часом чимало чеських політиків виступили проти цього візиту російського глави до республіки. Зокрема, Вацлав Гавел, колишній президент Чехії сказав в газеті «Млада фронта Днес» в середу , що світ «не може пробачити російської політики в Чечні». Зокрема, заступник директора Інституту міжнародних відносин в Празі Петер Кратохвіл підкреслив, що багато пересічних чехів продовжують дивитися на Росію з підозрою. Один із чеських оглядачів Франтішек Яноух нагадав з цього приводу нинішньому чеському президентові перефраз з Маяковського – що «Путін і “Газпром” брати-близнюки, Ми кажемо “Газпром”, а розуміємо Путін, Ми кажемо Путін, а розуміємо “Газпром”», наголошуючи при цьому, що Росія використовує газ як політичну зброю. Бо нині чимало політиків у країні, включно з президентом Вацлавом Клаусом, намагаються шукати перспективу прагматичних, переважно економічних, стосунків з Москвою. Вже згаданий Петер Кратохвіл додав радіо Свобода наступне:

"З усіх цих розбіжностей в Центрально - Східній Європі є розподіл на дві групи. З них ті, що йменуються "північним ярусом" - Польща, і країни Балтії. І ті, що належать до "південного ярусу" - Чехія, Словаччина та Угорщина - котрі менше критикують політику Путіна, як внутрішню так і зовнішню".

І ніби на підтвердження цих слів оглядачі вказують на триваючий у цей час візит польського президента Леха Качинського до Києва, де він демонструє підтримку прозахідних амбіцій України. А тим часом літак з великою делегацією Володимира Путіна запізнився в середу по обіді з приземленням на празькому летовищі Рузини більше аніж на годину. Сподіваємося, що будемо знати про цей візит більше, бо російський президент перебуватиме в Чехії два дні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG