Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Путін у Будапешті.


Василь Плоскіна Угорщина, 28 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Володимир Путін приїхав до Будапешта з офіційним візитом. Востаннє російські президенти відвідували Угорщину 13 років тому. За 6 років перебування на посту глави Російської Федерації Володимир Путін уперше відвідує Угорщину. Серед пріоритетних напрямків двосторонньої співпраці Москва приділяє увагу питанню спрощення візового режиму для російських громадян, планам будівництва російськими фахівцями нової гілки будапештського метрополітену і створенню спільного з угорцями центру іноваційних технологій. А Будапешт в свою чергу зацікавлений у надійних поставках російських енергоносіїв. Приваблює угорців також участь у будівництві іпотечного житла в Росії і спільна праця над створенням вакцини проти пташиного грипу.

Показуючи кадри прибуття урядової делегації з Москви, один з угорських телеканалів “Гір-ТБ” представив їх заставкою “Росіяни йдуть!” Тим часом активісти правозахисної організації “Міжнародна амністія” провели сьогодні акції протесту в кількох місцях угорської столиці, щоб привернути увагу до систематичних порушень прав людини в Росії.

Візит російського президента відбувається з великою помпою. Чорний лімузин Путіна супроводжували солдати-вершники аж до самого президентського палацу на гірці над Дунаєм. Вітаючися, обидва президенти наголошували на угорсько-російській співпраці, а сам Путін згадав 50-ту річницю угорського антирадянського повстання, яке радянські війська придушили.

"Сьогоднішня Росія, це не Радянський Союз, але все одно залишається почуття моральної відповідальності", - сказав Володимир Путін і нагадав, що його попередник, Борис Єльцин вибачився 13,5 років тому за поведінку Москви в 1956-му році. Російський президент поклав квіти до пам’ятника жертвам угорського повстання.

Головною темою візиту російського президента, стверджують оглядачі, є це надійне, безперервне постачання енергоносіїв. Нещодавна газова війна між Україною та Росією далася європейським споживачам російського газу взнаки, і Угорщина як і інші країни розглядає можливості енергетичноюї диверсифікації.

Серед інших питань спільної співпраці, які цікавлять угорську сторону, президент Угорщини Ласло Шойом назвав такі: "Ми прагнемо розвивати наші стосунки, у тому числі догляд за військовими похованнями в Росії та Угорщині, підтримка фіно-угорських наукових і культурних зв’язків. Я набагато спокійніше став себе почувати після повернення з Росії в Угорщину зібрання старовинних фоліантів Шарашпатакської бібліотеки, вивезених звідси після Другої світової війни".

Дводенне перебування російського президента в Будапешті відбувається на тлі безпрецедентних заходів безпеки. Володимира Путіна охороняють 200 військових з полку національної гвардії, 1000 поліцейських, 50 членів особистої охорони російського президента. А в місцях, де йдуть важливі переговори, за будівлями спостерігають снайпери. Повністю перекритий квартал, в якому знаходиться готель, зайнятий російською делегацією у складі 500 осіб, поблизу нього заборонено прогулюватися пішоходам. Найбільше ж бурчать столичні водії. Їм заборонено паркувати на трьох центральних площах та вулицях Будапешта. Востаннє такі посилені заходи безпеки в Будапешті вводилися під час офіційного візиту Папи Римського Івана Павла ІІ-го та президента Ізраїлю Моше Кацава.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG