Доступність посилання

ТОП новини

Епідемічна ситуація в Одеському зоопарку напружена, але контрольована.


Петро Каландирець Одеса, 2 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Про це повідомив учасникам засідання Одеського міськвиконкому головний державний інспектор ветеринарної медицини міста Павло Мельник. Він поінформував про заходи, які вживаються з метою уникнення можливого поширення пташиного грипу в Одесі.

На підставі кількох експертиз київської лабораторії ветеринарної медицини були підтверджені факти захворювання на пташиний грип фазанів та папуг з Одеського зоопарку. Жертвами грипу вже стали 50 голів птиці. Згідно з рішенням міськвиконкому оголошений карантин і розроблений план заходів, спрямований на локалізацію вірусу та недопущення його поширення. Утворена спеціальна комісія комісії з питань планування та координації заходів щодо запобігання поширення в м.Одесі грипу птиці та мінімізації наслідків можливої пандемії, яка контролює усі кроки медичних служб та керівництва зоопарку.

На засіданні комісії проведеному 2 березня ухвалили рішення з рекомендацією начальнику міського управління культури висловити догану директору Одеського зоопарку за несвоєчасне використання коштів виділених на проведення заходів з протидії небезпечному вірусу. Комісія звернулася до міської Ради з проханням додатково виділити 26 тисяч гривень на проведення заходів для відлякування птахів з Одеси.

Ветеринарна служба, епідеміологи та працівники міністерства з надзвичайних ситуацій мають за завдання за допомогою правоохоронних органів стати на заваді стихійній торгівлі. В Одесі на усіх ринках заборонена торгівля декоративною і екзотичною птицею.

Головний державний інспектор ветеринарної медицини міста Одеси Павло Мельник не зміг відповісти на запитання, чи є безпечним для людини виявлений у причорноморському місті вірус?

„Додаткові дослідження мають провести за межами України. Результатів досліджень щодо безпечності вірусу для людини у нас ще немає”,- повідомив пан Мельник.

Чиновник вважає, що ветеринарна служба нині зробила все можливе для недопущення виходу пташиного грипу за межі Одеського зоопарку.

З метою проведення моніторингу щодо захворюваності птиці (голуби, граки та інш.) фахівці державної служби ветеринарної медицини у відповідь на звернення жителів Одеси здійснюють виїзди у місцевості, де виявлені трупи загиблої птиці та направляють їх для дослідження в обласну лабораторію ветеринарної медицини.
XS
SM
MD
LG