Доступність посилання

ТОП новини

Борис Тарасюк – спершу треба надати громадянам достовірну інформацію про НАТО, а вже потім проводити референдум.


Геннадій Сахаров /images/photo/Tarasyuk_press_best.jpg Дніпропетровськ, 6 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На вихідних днях Дніпропетровськ у перебігу передвиборчих турів відвідали представники блоку Віктора Ющенка “Наша Україна” міністр закордонних справ України, голова Народного Руху України Борис Тарасюк та міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко і від блоку “Пора-ПРП” гостем міста був Віталій Кличко.Борис Тарасюк і Юрій Павленко провели у Дніпропетровську низку зустрічей. Борис Тарасюк зустрічався зі студентами та викладачами Національного університету і Металургійної Академії і виступив перед прихильниками блоку Віктора Ющенка на центральному майдані міста. Юрій Павленко провів нараду у обласній адміністрації і відвідав Державний інститут фізкультури і спорту та Транспортну Академію. Обидва міністри виступили на каналах місцевого телебачення і взяли участь у пресконференції.

На пресконференції зокрема було заторкнуте питання про всеукраїнський референдум про ставлення до Єдиного Економічного Простору і НАТО. Відповідаючи на запитання кореспондента Радіо Свобода, Борис Тарасюк сказав:

“Я вважаю що влада повинна обов’язково радитись з суспільством чи вступати Україні у НАТО чи ні. Але той спосіб, у який зараз політичні сили, які були до 2004-го року при владі, підтримували членство у НАТО, а тепер з політичної кон’юнктури виступають проти, нагнітають істерію в країні, вони фактично зайнялися політичною провокацією. Тому що змушувати суспільство зараз висловлюватися щодо членства України в НАТО - це абсолютно неадекватні дії. Тому що за соціологічними опитуваннями більше шістдесяти відсотків українських громадян вважають себе непоінформованими або погано поінформованими стосовно НАТО і взаємин між Україною і НАТО. Отже, якщо у такій стиуації ставити українського громадянина перед вибором, він не може дати адекватної відповіді, не маючи достатньої інформації. Тому треба спочатку надати повну інформацію, достовірну інформацію про НАТО, а потім уже проводити референдум”.

Борис Тарасюк нагадав що що підчас президентства Леоніда Кучми була прийнята державна програма інформування населення про блок НАТО, але ця програма не була реалізована. Сказавши що більшість українців отримують інформацію з загальноукраїнських каналів телебачення, Борис Тарасюк продовжив:

“У чиїх руках були і залишаються загальнонаціональні канали телебачення? Зрозуміло, що це є прикладом спекуляції на темі, надзвичайно важливій, тому що вона напряму впливає на питання національної безпеки України. Тому я вважаю що цей проект , ініціювання референдуму щодо членства у НАТО, на даному етапі є політичною провокацією. Про НАТО треба давати достатньо інформації. Створений урядовий комітет з питань європейської і євроатлантичної інтеґрації, який я очолюю, і цей урядовий комітет реґулярно заслуховує представників всіх міністерств і відомств щодо їхньої частини реалізації заходів, пов’язаних з планом дій “Україна – НАТО”. Ми заслуховували і представника Держтелерадіо відносно виконання ними своїх зобов’язань. Я мушу сказати що майже нічого не робиться представниками Держтелерадіо. Вони посилаються на брак коштів але, на мою думку, причини тут глибші. Це небажання керівництва Держтелерадіо займатися цією тематикою. Я думаю що це питання буде вирішене найближчим часом“, – зазначив міністр закордонних справ України Борис Тарасюк.
XS
SM
MD
LG