Доступність посилання

ТОП новини

Узбецький опозиційний лідер отримав 11 років.


Марія Щур Прага, 6 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – В Узбекистані ще один лідер опозиції отримав багатолітній термін ув’язнення за звинуваченням в економічних злочинах. Його прихильники говорять, що справа була політично вмотивована. Лідера опозиційної коаліції «Сонячний Узбекистан» Саньяра Умарова звинувачують у несплаті податків, відмиванні грошей та розкраданні державних коштів, що за словами судді, «завдало великих економічних збитків Узбекистану». Як співучасника судять і його брата, Арора. Напередодні десятилітній термін отримала активістка опозиційної коаліції «Сонячний Узбекистан». Міжнародні правозахисники переконані, що в Узбекистані йдеться про політичні переслідування опозиції і критикують у зв’язку з цим депортацію десятьох узбеків з України.

Умаров не визнає себе винним, а його адвокат подає на апеляцію, бо вважає, що жодне зі звинувачень не було доведеним. За словами адвоката Умарова, Віталія Красіловського, сам він вважає свою справу організованою конкурентами у бізнесі: «Я можу лише повторити, що сказав сам Умаров, коли визнав себе невинним у суді. Він вважає, що цю справу організували конкуренти його брата, чи хтось, хто хотів знищити обох братів, користуючись політичною діяльністю Умарова».

Відомий нафтовий та бавовняний магнат з фінансовими інтересами в Узбекистані та на Заході, Умаров очолив опозиційну коаліцію «Сонячний Узбекистан» у квітні минулого року, коли її було створено. Це сталося незабаром після «тюльпанової революції» у сусідньому Киргизстані та за місяць до Андижанських подій.

На початку «Сонячний Узбекистан» закликав до економічних реформ, але після розстрілу демонстрантів в Андижані, серед яких були жінки і діти, Умаров та його організація стали різко критикувати адміністрацію президента Узбекистану Іслама Карімова. Опозиційна група приєдналася до вимог Європейського Союзу та США про проведення незалежного розслідування подій, які міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch називає «різаниною». За офіційними даними уряду, тоді загинуло 187 осіб, правозахисники називають цифри у десятки сотень.

Деякі оглядачі говорять, що Умаров долучився до опозиції після того, як його компаніями зацікавилася старша донька президента Карімова, Ґульнара. За словами прихильників Умарова, його компанії потрапили під пильне око фінансових контролерів після того, як в інтернеті з’явилися статі, що припускали, що Умаров може створити конкуренцію Карімову на наступних президентських виборах, що мають відбутися в Узбекистані наступного року.

Сам Умаров у розмові з Радіо Свобода минулого року відкидав можливість своєї участі у «кольорових революціях». «Демократія - це добре, але я не думаю, що правильно будувати демократію на голодний шлунок. Єдиний правильний шлях – це проведення виборів відповідно до нинішньої конституції».

На думку правозахисників, вирок Умарову та подібний вирок іншій активістці коаліції «Сонячний Узбекистан», що пролунав лише тиждень тому, є «політично вмотивованими». Вони вважають, що йдеться про переслідування громадянського суспільства та опозиції. Від часів Андижану узбецька влада посадила за ґрати понад 180 осіб, яких вона звинувачує в участі у повстанні.

У цьому зв’язку різкої критики зазнала і українська влада, яка нещодавно депортувала до Узбекистану 10 прохачів політичного притулку. У понеділок з офіційним листом до Президента Віктора Ющенка звернулася голова впливової правозахисної організації «Міжнародна Амністія» Айрін Кан. Вона закликає президента поцікавитися долею депортованих, яким, на думку правозахисників, може загрожувати катування та навіть смертна кара. Також «Міжнародна Амністія» вимагає від українського Президента публічних гарантій того, що подібна екстрадиція з порушенням міжнародних стандартів з прав людини більше не відбудеться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG