Доступність посилання

ТОП новини

Польща призначила п’ять мільйонів євро на модернізацію та розбудову прикордонних пунктів пропуску із Україною.


Єва Поштар Варшава, 7 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У цьому році Польща призначила п''ять мільйонів євро на модернізацію та розбудову прикордонних пунктів пропуску із Україною. Також із допомогою ЄС планується модернізувати існуючі дорожні та залізничні переходи. Нові пункти пропуску відкриють ворота в Україну та посилять економічний розвиток суміжних регіонів Польщі та України. Але з іншого боку, вони мають відповідати вимогам ЄС – бути нездоланним бар’єром для контрабанди. Як польська сторона планує поєднати ці дві задачі?

Відкрийте нам державний кордон - такі заклики лунають з боку польських підприємців із Підкарпатського регіону. Ці вимоги підтримують і їхні партнери із Львівської та Закарпатської областей, які хочуть співпрацювати із польськими бізнесменами. Вони хочуть також у себе відкривати агротуристичні господарства, шляхи для мандрівок Надсянським парком у Туркському районі. Для цього потрібні нові прикордонні пункти пропуску, особливо в Бескидах. Нещодавно регіон Підкарпаття відвідав Олександр Мостик, новий посол України в Польщі, який привіз дипломатичні грамоти, що допоможуть відкрити нові пункти пропуску на державному польсько-українському кордоні.

Детальніше про результати цього візиту та плани розбудови пунктів кордонного переходу розповіла Радіо “Свобода” підкарпатський воєвода Єва Драус.

- Зі свого боку ми модернізуємо, розбудовуємо прикордонний перехід в Медиці, Медика -Шегині. Хочемо докінчити інвестицію в граничному пункті Корчова - Краковець. Ми також розмовляли про граничний перехід Кросцєнко- Хирів. Там два переходи - дорожній та залізничний. Мальговиці – Нижанковиці наступний на черзі. Якщо ми хочемо, щоб переходи єднали, будемо розбудовувати дорожню інфраструктуру, включаючи її в транспортну мережу Польщі і Європи. Вважаю, що ці інвестиції спричиняться до пожвавлення економіки по обидва боки кордону. Тому нам залежить, щоб було якнайбільше граничних переходів із Україною.

- Як Ви оцінюєте шанси пожвавлення туристичного руху між Польщею та Україною на гірських шляхах Бескидів ? Чи можливі якісь полегшення, спрощення у способі проведення контролю на кордоні ?

- Я знаю, що переговори зі владою Закарпатської області про прикордонний перехід Волосате - Лубня ведуться уже давно. Тут проблема така, що ЄС вимагає, щоб на її зовнішніх кордонах діяли тільки міжнародні пункти пропуску, а не такі, для спрощеного прикордонного руху. Потрібне тут міждержавне порозуміння між Польщею та Україною. Ми про це говорили із паном послом. Також ми говорили про спрощення переходу кордону. Йдеться про спільне проведення контролю. Для цього потрібно встановити спільний режим прикордонного контролю, форми бланків, статистичного обліку потоку пасажирів і товарів.

Пані воєвода оцінює, що зі свого боку українська сторона повиння взяти на себе частину відповідальності за зміни на державному кордоні. А такі зміни відбуваються. Польська прикордонна служба і українські прикордонники від якогось часу вже спільно виходять на патрулювання кордону. Також проводять спільні тижневі вишколи в Польщі і в Україні. Двосторонні договори також дозволяють цим службам оперативно діяти з обох боків кордону.

- Як з перспективи майбутнього вступу України в європейські структури Ви оцінюєте сьогоднішній досвід Польщі та України на східньому кордоні ЄС ?

- Ми, коли вступали в ЄС, мусили також пристосуватися до певних вимог. В майбутньому, коли Україна також буде частиною ЄС, тоді цей досвід, який ми тут спільно вивчаємо, пригодиться і їй. Тоді, як ви будете будувати зовнішний кордон Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG