Доступність посилання

ТОП новини

Соціальні протести в Росії набирають сили.


Василь Зілгалов Прага, 7 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Тисячі демонстрантів вийшли минулих вихідних на вулиці в Росії, протестуючи проти житлово – комунальної реформи і підвищенні плати за комунальні послуги. Після січневих 2005 року протестів нинішні виявилися більш масовими і організованими фактично у більшості регіонів Росії. І різні соціальні групі – студенти, вчителі, військовослужбовці, медики і навіть автомобілісти – сьогодні діють згуртованіше й висувають вимоги політичних змін в Росії.

Як повідомляє кореспондент радіо “Свобода” з Росії, минулої суботи від Москви до Владивостока на вулиці понад 360 міст країни вийшли з акціями протесту приблизно 125 тисяч демонстрантів. Невдоволені учасники акцій не лише проходили вулицями, але й блокували дороги, збиралися під урядовими установами, де висловлювали свої протести проти вже підвищеної в цьому році платні за комунальні послуги. Підігріває ситуацію й новий житловий закон, де йдеться про виселення тих мешканців, котрі не бажають оплачувати згадані підвищені комунальні послуги. Він вступить в силу з наступного року. На Далекому Сході, в Хабаровську, де ціни на комунальні послуги підскочили аж на 40% від початку року, учасники виступів вимагали відставки президента Володимира Путіна та його уряду:

"Ми закликаємо всіх підтримати таку вимогу: президента і уряд у відставку. Єдиноросійську державну крайову Думу розпустити. Ініціаторів реформ під суд".

Організатори протестів, серед котрих чимало пенсіонерів, відзначають, що влада порушила свої обіцянки не підвищувати комунальну платню більше аніж на 20%. А в 2005 році згадані комунальні ціни підскочили в країні більше, аніж на 30%, а з січня цього року в багатьох регіонах - вже на 40 %. І незалежні спостерігачі зауважують, що більшість нинішніх протестів організовують самі громадяни на місцях, а не політичні партії, котрі є під контролем вищої владної верхівки Росії. В перебігу цих протестів в країні створюються нові форми самоорганізації людей в регіонах і в цілому в державі. До таких належать Союз Координаційних Рад, створений московським неурядовим Інститутом колективних дій, та студентський молодіжний рух на базі Інтернету під назвою "Скажемо Ні", котрий очолює 23-річний економіст Олександр Корсунов. Він вважає:

"Доступ до інформації чинна влада обмежує, і це означає само собою зомбування всього електорату. Ми вважаємо, що необхідно дати людям повну картину і тоді вони зможуть самі зробити правильний вибір. Ми розповідаємо людям про те, що відбувається і намагаємося спонукати їх до активних дій щоб вони вийшли з дому і підтримали якийсь почин, наприклад, у зв’язку із жахливою ситуацією в нашій армії, пов"язаною з "дідівщиною". Ми сподіваємося що даний напрям політичного розвитку буде змінений, тому що вже фактично є тоталітарна модель".

До перерахованих організацій Росії приєднуються й нові, зокрема – “Свобода вибору”, організована російськими автомобілістами і підтримана різними соціальними силами в регіонах Сибіру, Алтаю. Хоча й ці нові суспільні сили Росії, як вважають багато експертів, не можна порівнювати з помаранчевими в Україні, але більшість із них намагаються групуватися, координувати свої дії, щоб виступати єдиним фронтом супроти нинішньої російської влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG