Доступність посилання

ТОП новини

Україна відкрилася для американських товарів.


Сергій Куделя Вашинґтон, 7 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Торговельний представник США Роберт Портман та міністр економіки України Арсеній Яценюк підписали в Вашинґтоні двосторонній протокол про взаємний доступ на ринки товарів та послуг. За його умовами Україна знижує ввізне мито для багатьох різновидів американських товарів та зобов’язується повністю скасувати його в певних секторах до 2010 року.

Президент України Віктор Ющенко назвав підписання протоколу “вирішальною перемогою” для України. Однак на прес-конференції в Вашинґтоні український міністр економіки Арсеній Яценюк відмовився пояснити переваги, які мали б здобути українські виробники від укладення двостороннього договору.

Дванадцять років Сполучені Штати чекали на підписання протоколу з Україною, який би забезпечив двом державам взаємний доступ на їхні ринки. Про це напередодні безпосереднього підписання протоколу нагадав у понеділок торговельний представник США Роберт Портман. “Адже на добрі речі варто трохи почекати”, – зауважив він.

Однак його український колега, міністр економіки Арсеній Яценюк не виглядав настільки ж певним. Відповідаючи на запитання журналістів, міністр відзначив, що підписаному протоколові не можна давати однозначну оцінку. “Він добрий чи поганий?” – риторично запитав Яценюк в аудиторії – чи в самого себе. Але, оскільки протокол уже був підписаний, то відразу додав, що угода сприятлива для обох сторін.

Американський посадовець Роберт Портман також розповів присутнім, що підписує протокол чорнильним пером, яке отримав у подарунок від Яценюка декілька місяців тому. Як згадує американець, український міністр подарував йому перо зі словами: “Незабаром ми підпишемо цим нашу угоду”. Пророцтво міністра збулося, хоча, як відзначив Портман, він не дуже йому й повірив. Адже тоді у двосторонніх відносинах залишалося багато неврегульованих питань, які завдяки подальшим поступкам з українського боку вдалося швидко вирішити.

Зокрема, у сільськогосподарському секторі Україна таки погодилася відкрити доступ на власний ринок для американської курятини, відмовитися у трирічний період від тарифів у торгівлі дистильованими спиртами та від субсидій в експорті сільськогосподарських товарів. Свідченням задоволення американської сторони позицією України була присутність під час підписання протоколу секретаря сільського господарства в уряді США Майка Йоганса.

За умовами протоколу, середнє ввізне мито для американських промислових товарів складатиме 4,6%. Однак вироби таких галузей американської промисловості, як фармацевтична, меблева, паперова, кольорових металів та іграшкова, не будуть узагалі обкладатися митом після вступу України до СОТ. Тарифи для інших товарів, зокрема устаткування для сільського господарства, будівництва, виробів сталевої та деревообробної промисловості, будуть скасовані, за умовами протоколу, на 90%. До 2010 року також буде повністю скасоване ввізне мито для американської авіаційної техніки, комп’ютерної техніки і товарів у галузі інформаційних технологій. Підписання протоколу розширює можливості для діяльності американських компаній в Україні у сфері фінансів, банківської діяльності, страхування, телекомунікацій, будівництва та інших.

Що ж до поліпшення перспектив експорту українських товарів на американський ринок, то Арсеній Яценюк під час прес-конференції відмовився надавати подробиці і лише пообіцяв оприлюднити цю інформацію на сайті міністерства. Водночас у своєму заключному слові Яценюк відзначив, що Україна відкриває свій ринок для американського імпорту і сподівається, що “колись зможе експортувати щось і до Сполучених Штатів”.

Україні залишається підписати двосторонні протоколи з п’ятьма державами, щоб виконати умови вступу до СОТ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG