Доступність посилання

ТОП новини

У нововведенні на українсько-молдовському кордоні – нічого нового.


Тетяна Ярмощук Київ, 8 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Введення на українсько-молдовському кордоні нових митних правил, які за задумом української сторони, мали нормалізаувати міжнародну торгівлю та інтегрувати придністровський бізнес в легальне правове поле. Ці правила викликали різну реакцію. Невизнана Придністровська республіка та Росія говорять про економічну блокаду. Молдова звинувачує владу самопроголошеної республіки, а Сполучені Штати Америки вітають нововведення.

Правила, які діють на українсько-молдовському кордоні з 3 березня зовсім не нові, зазначає радник президента Молдови Олег Рейдман, протягом 2003-2004 років митний контроль на цій ділянці кордону проходив саме за такою схемою:

“Це міжнародно визнані правила. Вони зафіксовані в багатосторонніх і двосторонніх документах. Зокрема, в документах СНД, у документах України та Молдови про переміщення територією вантажів. До останнього часу все це грубо порушувалося тераспольською владою. І не дуже контролювалося суміжними країнами”.

У ситуації, що склалася наразі на українсько-молдовському кордоні Олег Рейдман звинувачує місцеву владу Придністров’я:

“Машини можуть і не стояти, якщо економічні агенти будуть правильно оформляти свої вантажі. Вони мають бути на обліку якогось комерційного регістру якоїсь країни. Схоже, що хтось з політичного та силового керівництва придністровської території перешкоджає підприємствам проходити необхідні процедури, легалізовувати свій бізнес і свої товари у міжнародному товарообміні”.

Молдова спростовує закиди російської сторони, що від нововведених митних правил страждає російський бізнес. Олег Рейдман:

“Міжнародно-визнані правила не можуть шкодити бізнесу. У нас теж є бізнесмени і молдовські, і російські інвестори, які діють за міжнародними правилами. Тож нічого, окрім конкуренції їм не шкодить”.

Лідер Придністров’я Ігор Смірнов звинуватив Президента Віктора Ющенка, що він не володіє реальною ситуацією на українсько-молдовському кордоні. Такий висновок пан Смірнов зробив після телефонної розмови з Президентом країни. За словами Ігоря Смирнова, Молдова використала Україну, аби досягти політичних переваг і змусити Тирасполь до поступок у переговорах. Однак Молдова заявляє, що їй нічого не відомо про вихід Придністров’я з переговорного процесу.

Голова комітету українського парламенту з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков вважає, що для врегулювання цього конфлікту всі сторони мають сісти за стіл переговорів:

“Потрібні дуже зважені і розумні підходи, щоб без потреб не загострювати ситуацію. Це дуже делікатне питання, вони стосується інтересів і Молдови, і України, і Придністров’я і Росії. Тож потрібно щоб сторони зійшлися і знайшли рішення, яке б не загострювало ситуацію” .

Тим часом міжнародна спільнота позитивно сприйняла рішення України навести лад на кордоні з Молдовою. Сполучені Штати Америки привітали нововведення у митних правилах України і Молдови і висловили сподівання, що цей крок пришвидшить розв’язання Придністровського конфлікту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG