Доступність посилання

ТОП новини

Знищення зеленої зони у Києві та навколо міста.


Богдана Костюк Київ, 8 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Екологічна громадськість української столиці б’є на сполох: щороку кордони зеленої зони Києва звужуються; подібний процес відбувається і на Київщині, де унаслідок забудови вирубаються ліси.

Київ давно втратив статус “зеленої столиці Європи”: унаслідок активної забудови, території парків і скверів скорочуються. А в останні роки спостерігається тенденція їх вирубки – у результаті, відсоток зелених зон на одного киянина значно менший, ніж того вимагають українські та європейські норми. До того ж, як стверджують громадські організації “Зелений патруль Києва” та “Національний екологічний центр України”, здійснення нещодавно ухваленої Міською радою Програми розвитку зеленої зони Києва знищить чимало міських парків і скверів. Як зазначив експерт Національного екоцентру Олексій Василюк,

“Ця програма урізає на 230 гектарів зелених зон, така чиста втрата. І велика кількість зелених зон, які не втрачені, змінюють свій статус теж на гірший. Інакше кажучи: зараз це ще парки, бульвари, сквери, а натомість згідно з цією програмою, їх просто немає. І коли ми стоїмо на зеленій траві під зеленими деревами – насправді ту парку вже нема. Якщо хтось захоче будувати і ми скажемо: “Стоп! Даруйте – тут парк!” – нам покажуть план і скажуть: “Даруйте, тут житловий фонд!”.

Київські екологи також стурбовані тим, які рішення стосовно зелених зон і забудови Києва може ухвалити сесія міськради 9 березня: це буде останнє перед виборами зібрання, і громадські та політичні організації української столиці не виключають що під забудову віддадуть зелені зони. Далі Олексій Василюк:

“Я як представник громадської організації “Національний екологічний центр України” та дружини по охороні природи “Зелене майбутнє”, які займаються у Києві переважно охороною зелених зон, мушу висловити наші побоювання про те, що на останній сесії Київради буде здійснений фактично останній найбільший дерибан. Тобто буде розділено усе, що не встигли розділити за 5 років, буде роздано все, що не встигли роздати, і так далі. Зокрема, ми боїмося за остаточну роздачу унікального урочища Горбачиха поряд з Трухановим островом. Буде третя спроба, очевидно, віддати під реакреаційну забудову Труханів острів (дві спроби було відбито за останні два роки). Потім ще є землі, переважно ліси, довкола Чапаївки: там урочище Володарське, яке спеціально було виключено з регіонально-ландшафтного парку “Голосіївський”, та деякі інші ліси”.

Щоби зупинити знищення “зелених легенів” Києва, екологи пропонуватимуть новому складу Київради скасувати Програму розвитку зеленої зони столиці, і переглянути систему погоджень на забудову міста та околиць, щоби побудова житла і соціальної інфраструктури не призводила до знищення парків, скверів, лісних масивів у місті і довкола.
XS
SM
MD
LG