Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Легенда нації.


Київ, 7 березня 2006 року. Сто дев’яносто два роки тому у кріпацькій сім’ї народився хлопчик з типовими українськими ім’ям та прізвищем - Тарас Шевченко. Сьогодні пам’ятні дати з життя цієї людини відзначає вся Україна - і перше що про нього говорять - великий поет. Однак змалечку його кар’єра почалася не з поетичних винаходів, а з малярського таланту - хлопець навчався на художника. Дядько з вусами у шапці, поет, заступник простого люду, художник - що означає ім’я Тараса Шевченка для сучасних українців? Про це - у річницю народження поета - говорять “Звуки життя - легенда нації” з Віолою Бурдою.

Сучасний комерційний світ вніс свої корективи навіть у здавалося б незмінні речі - зокрема, від сучасного підходу до постаті великого поета постраждав музей Тараса Шевченка - у самісінькому центрі столиці. Тепер київським школярам вчителі хіба що на пальцях зможуть розповісти про малярський талант великого поета - бо показати його картини - неможливо. Чому досліджувала Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Не дивно, що ім’я Тараса Шевченка українці передусім пов*язують з поезією. Адже вірші його вчать у школі чи не з першого класу, а картини на уроках малювання ніколи не демонструють... Шевченкознавці ж кажуть - якби не схильність до алкоголю, Тарас Григорович мав би всі шанси бути відомим людству саме як художник а не поет... Та як би там не було - поезія його - жива, про що свідчить наше маленьке дослідження на вулицях столиці. Перехожі цитують вірші Шевченка

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Географічно-культурний екскурс на тему "чи знаєте ви поета Шевченка" можна починати з будь-якого боку - хоч з Польщі, хоч з Бразилії. Всі кореспонденти Радіо Свобода з різних країн починали свої репортажі про Кобзаря словами "пересічний громадянин не знає цього імені". Кореспонденти Радіо Свобода досліджували – що знають про Тараса Григоровича у Польщі, Італії, Великій Британії та США.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Шевченко став постаттю, яку навіть після його смерті, вже не можливо було ані обійти, ані об’їхати, тому будь-яка влада винайшла кращий спосіб обернути шевченківську славу на свою користь - переконана письменниця та філософ Оксана Забужко. Найбезпечніше - було перетворити поета-бунтаря на міф. Найприйнятнішим для радянської влади поет був у такій простонародно-бунтарській обгортці - хлопчик із кріпацького села, простолюдин вибився в люди.... Однак, якщо вірити філософу Оксані Забужко - у кожному міфі все-таки є частинка правди. Можливо, ми зараз створимо - або поширимо ще один міф. Тарас Шевченко був насамперед веселою людиною - переказує сімейні переповідки родичка ВЕЛИКОГО кобзаря Наталя Лисенко. Вона є праправнучкою брата Тараса Григоровича - Йосипа. Зараз їй п’ятдесят років, половину з них - вона присвятила своєму великому родичу - працює в музеї Шевченка. Яким був поет - очима сім’ї?

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG