Доступність посилання

ТОП новини

Європарламентарії виступили проти запровадження віз для жінок, які хочуть поїхати на Чемпіонат світу з футболу; Єврокомісія відстоює свою позицію.


Наталія Вікуліна Брюссель, 9 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Група європарламентаріїв різко засудила пропозицію Комісара ЄС з юстиції запровадити тимчасові візи для країн з-поза меж Євросоюзу на час проведення Чемпіонату світу з футболу. Комісар пропонує таким чином зменшити масштаби примусової проституції під час футбольного змагання.

Європарламентарії обурені пропозицією європейського Комісара Фраттіні й пропонують натомість збільшити фінансування Європолу для боротьби з торгівлею людьми. Нагадаю, що Комісар юстиції запропонував запровадити під час футбольного чемпіонату в Німеччині влітку цього року запровадити тимчасові візи для тих країн, що вже мають безвізовий режим з Євросоюзом, а також видавати шенгенські візи тільки тим жінкам, в яких є справжні причини їхати в ту чи іншу країну ЄС. На практиці це може означати, що візи буде важко отримати жінкам із регіонів, звідки очікується вивіз людей для примусової проституції, - Східної Європи, Латинської Америки, південної частини Африки та Азії. Є припущення, що візи запровадять для Румунії й Болгарії, але офіційного підтвердежння цієї інформації немає. Соціал-демократи Європарламенту заявили, що пропозиція комісара є неправильним шляхом вирішення проблеми і що слід боротися із торгівцями людьми, а не дискримінувати жінок. Говорить речник групи соціал-демократів Європарламенту Тоні Робінсон:

"Будуть дискриміновані також ті жінки, які не мають стосунку до торгівлі людьми. А в цей час торгівці людьми продовжуватимуть свою роботу, і вони знайдуть шляхи, як уникнути нові вимоги в Німеччині. Приміром, вони можуть переправляти живий товар до Бельгії, а вже потім до Німеччини".

Прес-секретар Комісара ЄС з юстиції Фрізо Роскам Аббінг зазначив, що Єврокомісія має моральне зобов”язання боротися з торгівлею людьми. За його словами, наприкінці квітня міністри внутрішніх справ країн ЄС обговорять, як краще протистояти примусовій проституції під час футбольного чемпіонату в Німеччині. Говорить Аббінг:

“Наша мета – забезпечити, щоб Чемпіонат світу став святковим заходом, де, ми сподіваємося, саме футбол стане головною темою для обговорення”.

Поки що ані Єврокомісія, ані Європарламент не оприлюднюють списку країн, громадянкам котрих буде важче потрапити на Чемпіонат у Німеччині чи просто на територію Євросоюзу. Глава Комітету Європарламенту з прав жінок та рівноправ”я статей Анна Заборська сказала, що це може бути Косово, Албанія, Молдова. Візові проблеми, вочевидь, виникнуть і в громадянок України, адже комісар Фраттіні назвав Східну Європу регіоном, звідки вивозитимуть жінок для примусової роботи повіями на футбольному чемпіонаті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG