Доступність посилання

ТОП новини

Т.Г.Шевченко і С.С.Гулак-Артемовський: дружба між митцями.


Леся Олійник Київ, 10 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні, в день 145-ї річниці смерті Тараса Григоровича Шевченка варто згадати його друзів, тих, хто залишався поруч з ним до останніх днів життя поета. Одним з таких вірних друзів Тараса Шевченка був відомий співак і композитор, автор першої національної опери „Запорожець за Дунаєм” Семен Степанович Гулак-Артемовський.

Музику на текст народної пісні „Стоїть явір над водою” Гулак-Артемовський присвятив своєму другові Тарасу Григоровичу Шевченку. Ця присвята стоїть на титульній сторінці видання пісні 1860-го року. А народилася мелодія в один із музичних вечорів у Петербурзі, у присутності Тараса Григоровича. Згодом вона стала його улюбленою піснею.

Одразу ж після звільнення поета із заслання в травні 1857 році Шевченко зустрівся в Петербурзі із своїм давнім другом Гулаком-Артемовським. Відтоді вони бачилися майже щодня. Найчастіше друзі збиралися на квартирі композитора. Тут відбувалися літературно-музичні вечори, під час яких Шевченко і Гулак-Артемовський удвох співали. Адже у Тараса Григоровича був непоганий голос, і знав він величезну кількість народних пісень.

Одним із проявів благородної дружби між українськими митцями стала турбота Гулака-Артемовського за свого товариша під час його заслання. Неодноразово Семен Степанович надсилав Шевченку грошову допомогу. Причому намагався робити це делікатно, переконуючи Тараса Григоровича, що лише повертає гроші за намальований поетом його портрет. Іншим разом Гулак-Артемовський спробував зробити вигляд, що лише виконує побажання невідомого благодійника. Щоправда, Шевченко не вірив у ці вигадки. У своєму листі до друга він писав: „Чи є така велика душа, - яка б згадала мене в далекій неволі…Немає тепер таких великих душ на світі. Одна твоя залишилася і вигадала собі поему, та таку сердечну, що я досі читаю і плачу. Великий ти поет!”, - сумно жартував Шевченко.

Дружба між ними продовжувалася до останніх днів життя поета. Втрату свого найбільшого друга Гулак-Артемовський переживав дуже важко. Після поховання Тараса Григоровича відбувся благодійний концерт для збору допомоги рідним покійника. У тому концерті брав участь, звичайно, і Семен Степанович. За свідченням тодішньої преси, у той жалобний вечір він співав улюблену пісню Тараса Шевченка „Стоїть явір над водою” і романс Глінки „Гуде вітер вельми в полі”.
XS
SM
MD
LG