Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Цікава соціологія.


Київ, 10 березня 2006 року. Сьогодні, 10 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - виборець востаннє може подивитись на найсвіжіший рейтинг улюбленої партії чи блоку - надалі закон забороняє соціологам оприлюднювати результати своїх досліджень. За два тижні до виборів люди, які не визначились з політичними симпатіями, мають шанс це зробити. Вже без соціологів. Про те, чи впливають результати соцопитувань на думку виборців, про те, чи можна довіряти даним соціологів і як за допомогою рейтингів партій можна схиляти виборця до певних рішень - про все це і трохи більше говоритимуть сьогодні "Звуки життя" – ЦІКАВА СОЦІОЛОГІЯ з Надією Шерстюк.

Соціологи підрахували, що сорок п"ять відсотків виборців знайомляться з результатами опитувань громадської думки напередодні виборів. Але вплив цих даних на волевиявлення незначний, стверджують політологи. Одним з тестів на чесність соціологів для політично освіченого речника Комітету виборців України Олександра Черненка стала президентська виборча кампанія дві тисячі четвертого року - саме тоді соціологи розбилися на два табори - в опитуваннях одних - лідирував Янукович, в опитуваннях інших - Ющенко. Висновок для виборця був один - хтось із соціологів - свідомо подає викривлені дані.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

В Криму від фальшивих результатів соціологічних опитувань постраждали насамперед журналісти, які добросовісно несли викривлені дані - в маси. Ображені неправдивими рейтингами політичні сили зажадали справедливості - і не від соцфірми, а від журналістів - які поширили викривлену інформацію, зокрема, від популярної у Криму Чорноморської телерадіокомпанії. Чим все закінчилося - знає кореспондент радіо свобода у Сімферополі Володимир Притула.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

На вибір людини - за яку політичну партію чи блок проголосувати - впливає ціла низка факторів, кажуть психологи і політологи, і соціологічні дані - лише одна її ланка. Пік впливу соціологічних рейтингів на громадську думку припадає в останній тиждень чи навіть дні, коли ці рейтинги дозволено оприлюднювати. і якщо результати опитувань фальшиві, то створюється широке поле для маніпуляції думкою людини. Як саме, знає Павло Фролов з Інституту соціальної і політичної психології.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Соціологічні фірми, навіть оприлюднюючи несфальшовані рейтинги, завжди попереджають - навіть ці результати недосконалі - похибка може складати кілька відсотків. Серед десятка людей, яких ми опитали на вулиці, тільки один відповів, що голосуватиме за власними переконаннями і підказки у вигляді новин чи то соцопитувань йому не потрібні. Ми не претендуємо на повноцінний соціологічний зріз, але з’ясовували в киян - чи впливають на їхній вибір рейтинги, оприлюднені соціологами.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG