Доступність посилання

ТОП новини

Чи український будівельник стане у Європі дефіцитним фахівцем як польський сантехнік?


Єва Поштар Варшава, 9 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Починаючи з першого травня члени ЄС -Іспанія, Греція, і Португалія - відкриють свій ринок праці для поляків. Це добра вістка для польських спеціалістів, бо можуть більше заробити, працюючи поза Польщею. Але для Польщі така ситуація може мати негативні наслідки, адже вже тепер польські будівельники нарікають, що їм не вистачає кваліфікованих працівників. Останнім часом все частіше лунають заклики - дозволити українським будівельним фірмам вийти на місцевий ринок. Отже, відкриті ринки праці часто-густо являються пересуванням кваліфікованих сил з бідніших країн у багатші.

Який вихід із цієї ситуації бачать будівельники та представники міністерства економіки? Iз Варшави про це повідомляє кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар.

На вчорашній урядовій польсько-іспанській зустрічі прем’єр-міністр Казімєж Марцінкєвич подякував главам Іспанії, Португалії та Греції за те, що відкрили свої ринки праці для поляків. Однак ще до цього підприємці вже почали нарікати на брак будівельних спеціалістів у Польщі. Отож ймовірно від травня, коли іспанський, португальський та грецький ринки стануть відкритими для поляків, ситуація стане ще серйознішою. Польські підприємці вважають: щоб уникнути дефіциту будівельників, треба запрошувати до співробітництва будівельні фірми з України.

“У нас також дефіцит будівельників, а фірми, щоб затримати в себе робітників, підвищили їм зарплату як мінімум до 300 доларів, фахівцям - до 600 доларів”,- сказав у понеділок у Варшаві міністр будівництва, архітектури та жиiтлово-комунального господарства України Павло Качур.

Невже польський сантехнік та український будівельник невдовзі стануть дефіцитними на європейському ринкові роботи ?

Збігнєв Кориль із Польського товариства будівничих домів каже у розмові із Радіо Свобода:

“Будемо тиснути на уряд у цій справі. Мусимо спільно з українцями впоратися із будівельним бумом, який зростає в Польщі та в Україні”. Він визнає, що вже тепер польські будівельники неофіційно співпрацюють із українськими, не чекаючи поки чиновники закінчать переговори.

Збігнєв Кориль: “Не приховую, ми хотіли б щоб українські фірми володіли сучасними технологіями, способами управління будовами. Ми б також хотіли потім виконувати замовлення в Україні.Там у найближчих роках буде будівельний бум, пов’язаний із економічним ростом вашої країни”.

Збігнєв Кориль брав участь у переговорах із українським міністром. Пан Качур визнав, що в Україні потрібно якомога швидше збудувати кілька мільйонів помешкань та відновити українську інфраструктуру.

Не всі в Польщі захоплено реагують на можливе прибуття українських будівельників. Співробітник польського Міністерства економіки Ярослав Монка зокрема переконаний, що ця справа досить складна.

“Це не є просте діло. Треба знайти юридичне оформлення співпраці фірм з обох боків кордону, подбати про соціальне забезпечення працівників, страхування, податкові системи”.

Пан Монка вказує також на те, що такі міжвідомчі узгодження у Польщі, а потім міждержавні переговори, як правило, тривають мінімум рік часу.

“Але у цій ситуації слід очікувати певного прискорення”, - додає він.

В Польщі є таке народне прислів’я: не відразу Краків побудовано. Певно, так, але тоді ще в Європі не знали українського будівельника та польського сантехніка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG