Доступність посилання

ТОП новини

Керівники самопроголошеної ПМР погрожують Україні біженцями.


Петро Каландирець /images/photo/Tkach_Dmirto.jpg Одеса, 10 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - „Керівництво невизнаної Придністровської Молдавської республіки влаштувало самоізоляцію і безпідставно обвинувачує Україну у так званій економічній блокаді”. Про це заявив на скликаній сьогодні в Одесі прес-конференції спеціальний представник України з питань придністровського врегулювання Дмитро Ткач.

Дмитро Ткач сьогодні мав нагоду особисто ознайомитися з ситуацією на придністровській ділянці українсько –молдавського кордону. За його словами, саме з вини придністровської сторони не можуть проїхати у напрямку Тирасполя і простоюють на кордоні десять вантажних автомашин фірми „Шериф” завантажені курятиною американського виробництва.

„Ці десять машин стояли на кордоні. Наші прикордонники пішли до прикордонників і митників з Придністров''я і запитали: „Чи будете ви пропускати машини?”. Вони дали згоду і сказали запускати всі десять. Але ж ми теж хитрі, не лише вони. Ми запустили не десять, а одну машину. У цього водія на території Придністров”я забрали документи і поставили його на полосі. Сказали, що нікуди він не поїде. Тоді він сказав:” Віддайте мені документи, і я повернуся в Україну”. Вони сказали: „Тільки спробуй виїхати...”

Дмитро Ткач продемонстрував присутнім на прес-конференції заяву українського водія Івана Сеніна, затриманого нині на території невизнаної республіки. Спеціальний представник України з питань придністровського врегулювання висловив подив з приводу заяв російської сторони про намір надавати Придністров”ю гуманітарну допомогу.

Дмитро Ткач: „Для чого? Дайте краще команду Смірнову з Москви. Я думаю, що він її виконає, як виконує все, що до нього з Росії надходить. Дайте йому команду про те, щоб він пропустив продукти харчування, які надходять вільно з України транзитом у напрямку невизнаної ПРМ. Така ситуація на на пропускних пунктах „Платоново” і інших. Придністровці заблокували в”їзд на свою територію всіх товарів”.

Спеціальний представник України з питань придністровського врегулювання повідомив, що придністровська сторона на пункті пропуску „Кучурган” утримує на нейтральній території шість вантажних автомашин, які їхали з Тирасполя у напрямку Німеччини та Росії. У водіїв цих машин працівники митниці невизнаної республіки забрали не лише права, але й технічні паспорти на автомашину.

Дмитро Ткач заявив про те, що керівництво самопроголошеної ПМР влаштувало собі самоблокаду з метою зриву існуючих домовленостей між Україною та Молдовою.

За даними, якими володіє українська сторона, влада невизнаної республіки надала агентам економічного життя регіону вказівку не оформляти митні документи в Молдові.

Нині у Придністров''ї ведеться робота, спрямована на зупинку місцевих підприємств, нагнітання соціально економічної напруги. За словами спеціального представника України з питань придністровського врегулювання Дмитра Ткача, придністровська сторона погрожує, що в Україну вже найближчим часом поїдуть до п''ятнадцяти тисяч біженців. „Всі ці дії ми розглядаємо як тиск і спробу силовими методами вплинути на наше рішення. Будь-який тиск ми відкидаємо і не збираємося власні національні інтереси підпорядковувати бізнес-інтересам та політичним амбіціям невизнаної республіки”,- сказав Дмитро Ткач.
XS
SM
MD
LG