Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі почався тиждень солідарності з Білорусією.


Єва Поштар Варшава, 13 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - За тиждень до президентських виборів у Білорусі Польща єднається із білоруською демократичною опозицією. Упродовж найближчих днів Польщею прокотиться хвиля заходів під гаслом "Солідарні з Білоруссю". На першому із цих заходів, що відбувся у неділю, побувала варшавська кореспондентка РС Єва Поштар.

( Пісня) "Ні !" Чи погоджуємось на те, що є ? Ні ! Терпіти насильство ? Ні, ні ! Свободи ніхто нам не забере ! Ми разом і переможем !

Це фрагмент виступу "Непокірних" - білоруських раперів Міши та Павла, які виступили під час вчорашнього велелюдного концерту "Солідарні з Білоруссю" у Варшаві. На сцені разом із забороненими у Білорусі виконавцями виступали також польські колективи. До акції приєдналися відомі актори і Польське телебачення, яке наживо транслювало цей концерт на всю країну. Публіка могла також подивитися фільми про брутальну поведінку білоруської міліції під час мітингів опозиції.

Учасників концерту привітав зі сцени Анджей Вайда, відомий у світі режисер, нещодавно удостоєний «Оскара»:

“Рік тому ми мали помаранчеві стрічки, нині підтримуємо Білорусь. Пам''ятайте про це. 15 років тому світ, Європа допомагали нам, щоб ми витримали в боротьбі ті найгірші роки. І я дожив свободи, варто було так довго жити ! Сьогодні намагайтеся це чинити для інших”.

Українців із синьо - жовтими прапорами, які вигукували із усіма "Живє Бєларусь!" , видно і чути було також під час концерту. Українським акцентом цього концерту був також фільм, на якому видно було білоруських та українських рок-музикантів, котрі у минулому році на відкритій платформі автомашини з прапорами і музикою їздили вулицями Варшави в час Помаранчевої революції.

Син лідера Білоруського Національного Фронту Вінцука Вячоркі - Франтішек від наймолодших років був заангажований у дисидентську діяльність. Ф.Вячорка сказав про те під час концерту:

“Коли мені було сім років, я щороку брав участь у святкуванні дня національного свята 25 березня. Змалечку на власні очі бачив, як б''ють моїх старших колег, арештовують мого батька. Як не дивно, але моєю найбільшою мрією із дитинства було, щоб мій батько був зі мною в день мого народження і в день після свята, який він, як правило, проводив у тюрмі”.

Про цілі, як поставили перед собою організатори акції "Солідарні з Білоруссю" сказав Радіо Свобода один із організаторів концерту, лідер Громадської ініціативи "Вільна Білорусь" Яцек Кастелянєц:

"Хочемо дати ясний сигнал - бачимо у Польщі, що діється в Білорусі, бачимо наростаючу хвилю репресій. Ми солідаризуємось із тими, які піддаються репресіям, з тими, які борються за незалежність. Основна ціль концерту, щоб білоруси побачили, що вони не самі".

Тиждень солідарності із білорусами починається в час, коли за опитуваннями громадської думки, половина поляків підтримує демократичну опозицію в Білорусі. Більшість опитуваних поляків сподівається на зміни в Білорусі через п''ять років.

Упродовж найближчого тижня у Польщі відбуватимуться покази фільмів, гепенінги. У четвер планується телеміст - своєрідний ланцюг солідарності Варшави, Мінська з іншими містами Європи. На вулицях Варшави і шляхах до кордону повісили спеціальні бігборди із гаслами білоруською мовою.

Під час недільного концерту чулося, що Варшава стала тимчасово столицею незалежної Білорусі, прикрашеною безліччю біло-червоних прапорів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG