Доступність посилання

ТОП новини

Чи сприйме народ Білорусі фальсифікацію президентських виборів.


Василь Зілгалов Прага, 13 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Вибори в Білорусі фактично розпочнуться у вівторок, коли за законом визначені категорії людей голосують завчасно. Спостерігачі вважають , що важливий не результат цих виборів, а чи сприйме білоруське суспільство сам факт фальсифікації цього результату.

Чимало білорусів, котрі висловлюють свої думки з приводу цих виборів у розмовах з кореспондентами радіо “Свобода”, стверджують, що всі кандидати до 19 березня мали приблизно рівні шанси для висловлення своєї позиції. Інші з цим не погоджуються.

Жінка: "Мені здається, що однакові. Всім їм ми дали можливість і по радіо виступати. Замучили своєю демагогією жахливо”.

Чоловік: “По –перше, ми вважаємо, що чинний президент мав би тимчасово скласти свої повноваження і лише у тому випадку міг балотуватися. А так практично всі ці масові заходи, всі засоби інформації державні вони ж будуть свого завжди кандидата, тобто Лукашенка, висувати”.

Брутальність білоруської влади 12 березня, коли під час мітингу прихильників єдиного опозиційного кандидата Олександра Мілінкевича поліція заарештувала низку українських і білоруських активістів, свідчить про страх влади і разом з тим про її наміри діяти так і надалі. Офіційний Мінськ на прикладі заарештованих українських студентів хоче показати, що нібито є загроза іноземного втручання і не втомлюється обвинувачувати у цьому Захід.

Але США і ЄС відкидають будь-яке втручання з їхнього боку і попереджають режим проти силового варіанту дій супроти мирних демонстрантів.

Арешти 12 березня також показали, що однією з головних сил протесту проти режиму буде молодь.

Відома білоруська письменниця Світлана Алексієвич відзначила у інтерв"ю радіо “Свобода” наступне:

"Але я боюсь. У нас немає, здається, внутрішніх сил перемогти ситуацію, оскільки влада сильна і нахабна , скажімо так. Я вже казала, що Кучма не стріляв у власний народ, а Карімов стріляв. І давайте подумаємо, яка влада у нас. Наприклад, як я чула на оцих останніх великих зборах, там всі казали, що будуть з автоматами захищати цю владу. Власне, захищати одну людину".

Олександр Мілінкевич закликав всіх білорусів прийти 19 березня після закриття дільниць у центр столиці, щоб захистити свій вибір. Але представник міліції Володимир Наумов попередив, що будь-які демонстрації в день виборів заборонені і пригрозив сміливцям, котрі вийдуть на вулиці, "продемонструвати закон у дії".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG