Доступність посилання

ТОП новини

Придністров’я далі себе блокує.


Василь Зілгалов /images/photo/Moldova_map.jpg Прага, 14 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Придністровська влада готує асиметричну відповідь на запровадження нових митних правил для торгівлі з Україною. Тирасполь заявляє про підготовку масових протестів та оголошує з''їзд депутатів всіх рівнів на наступному тижні. Такий був лише один за час існування невизнаної республіки.

У вівторок український прем''єр-міністр Юрій Єхануров заявив, що у нинішньому блокуванні придніcтровської ділянки кордону винна лише придністровська сторона.

"Ми ні в якому разі не відійдемо від підписаних домовленостей з Молдовою. У нас чітка позиція, і ми будемо цього притримуватися...Проблема самоблокади Придністров''я дивує всіх. Придністров''я реалізує варіант, котрий саме собі придумало. Україна пропускає і випускає всі товари з печаткою Молдови".

ЄС чи не щодня вітає впровадження Україною спільного з Молдовою митного протоколу. Вчора Київ підтримав міністр у справах Європи з Великобританії Даґлас Александер.

А яка ситуація на самій придністровській ділянці українсько – молдовського кордону? Я запитав про це кореспондентку румунської редакції Радіо Вільна Європа Ліну Ґреу, котра вчора повернулася з прикордонного переходу Кучурган - Першотравневе:

"Сам пікет набагато менший. Я застала там 30-40 осіб, можливо, котрі поставили кілька наметів, рубали дрова, грілись біля багаття, пили чай і дивилися телевізор, тобто, була доволі мирна атмосфера така, нас добре прийняли, пригостили чаєм . Немає тих масових протестів, про які каже влада Придністров''я. У всякому разі, я їх там не бачила".

Хоча, за словами кореспондентки з Кишинева, кількість важких автомобілів, так званих "фур", з обох боків кордону зросла.

Що стосується розвитку ситуації у найближчі дні, то Ліна Ґреу повідомила про таке:

"Я зустрічалася вчора з головою антикризового комітету паном Валерієм Туґарою, котрий мені сказав, що влада у наступні дні спільно з цим комітетом готує великий мітинг у Придністров''ї, загальнореспубліканський, у Тирасполі і, наскільки я правильно зрозуміла, можливо наступного тижня буде скликаний з''їзд депутатів усіх рівнів Придністров''я, такий з''їзд був перший і останній раз у 1990 році, на якому була проголошена незалежність Придністров''я".

Тим часом міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив у вівторок про дальше занепокоєння Москви стосовно ситуації з Придністров''ям і додав: "Ми цього так просто не залишимо".

Деякі оглядачі пов’язують із позицією Москви відключення Придністровської електростанції, котра належить РАО ЄС і подає електроенергію на Одеську область. Офіційна причина зупинки електростанції - ремонт.

І нагадаємо, що продовження переговорів з проблеми Придністров''я у форматі 5+2 очікується 5 квітня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG