Доступність посилання

ТОП новини

Легалізація іммігрантів в Італії.


Наталка Кудрик Київ, 14 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Італії у вівторок завершився термін подачі документів іммігрантів для отримання дозволу на роботу у цій країні. Нинішнього року, відповідно до рішення уряду, Італія може легалізувати тільки 170 тисяч таких людей, а їх на території країни набагато більше. У зв”язку з цим , щоб встигнути відіслати документи у визначений час, біля поштових відділень у різних містах ще з неділі утворювалися багатолюдні черги охочих законно працювати в Італії.

З понеділка багато людей, які приїхали на заробітки до Італії нелегально, юрмилися біля поштових відділень. Офіційно оголосили, що у вівторок вдень лише упродовж кількох годин вони можуть відіслати у спеціальний департамент свої документи із запитом про дозвіл на роботу - це як запит на легальний контракт.

Особливо численними були черги на півночі і в центральній Італії, у промислово розвинених регіонах, де зазвичай найбільше іммігрантів. Сидячи на призьбах біля пошти, складаючи списки, люди на холоді зі своїми документами чекали визначеної години. Поліція стежила за порядком.

У Римі погодилася на розмову жінка з Румунії: „Ми взяли щось із наших квартир, нам допомагають люди, які живуть поруч, вони приносять їсти-пити”.

Біля деяких відділень, як розповіла українка Алла, котра вистояла у черзі зі своїми родичами, збиралося до 200 осіб.

Італійський уряд, намагаючись регулювати проблему нелегальної імміграції, вживає різні заходи для контролю ситуації. Кожного року дозвіл на роботу отримує певна кількість людей. Нинішнього року Італія може прийняти на роботу за наймом лише 170 тисяч осіб. Такі правила діють тільки для людей, які прибули з-поза меж Євросоюзу. Їх називають тут екстракомунітарі. Анкету-запит працівник має оформити заздалегідь із господарем–італійцем, але буває й таке, що не кожний господар хоче цим займатися.

Алла із Житомирщини не переживає, бо вона приїхала працювати домогосподаркою із готовим контрактом, а минулого року ситуація була інша.

Вистояти у довгій черзі на морозі - не останнє випробування для заробітчанина. Той, кому повезе, за певний проміжок часу отримає офіційну відповідь з дозволом на роботу, а потім має повернутися на батьківщину і отримати спеціальну візу з дозволом для роботи в Італії. І вже з тією візою він має право приїхати до Італії легально і працювати також легально, сплачуючи податки.

Міністерство внутрішніх справ Італії розпорядилося організувати прийом документів у понад 6 тисячах поштових відділень по всій країні. Щоб реєструвати час і кількість відправлених конвертів, на поштах обладнали спеціальні кімнати. Розповідає адміністратор одного з римських поштових відділень Массімо Сармі:

“Кімната з централізованим електронним годинником у всіх 6 тисяч 200 поштових відділень реєструє той момент, коли відправлений пакет, з точністю до тисячної секунди”.

Деякі представники опозиції у контексті квітневих виборів критикують владу за впровадження таких правил. За їхніми словами, організувавши таке шоу із чергами іммігрантів, уряд засвідчив свою безвідповідальність у вирішенні проблеми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG