Доступність посилання

ТОП новини

Череп у рекламі “Нашої України” як спроба маніпуляції підсвідомістю – думки американських експертів.


Сергій Куделя Вашингтон, 16 березня, 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Використання людського черепа у кадрах рекламного фільму блоку “Наша Україна” є спробою вплинути на підсвідомість виборців. Так вважають американські дослідники Деррел Вест та Ентоні Грінвальд, які переглянули уривки з фільму “Загроза. Страшна правда”, що транслювався минулого тижня державним телеканалом УТ-1. У фільмі, присвяченому діяльності Партії Регіонів, череп з’являється п’ять разів. Оскільки його зображення триває лише частки секунди, череп можна добре побачити лише на уповільнених кадрах. “Партія Регіонів” називає це “цинічною маніпуляції свідомістю людей” за допомогою брудних технологій. Водночас, представник блоку “Наша Україна” Анатолій Луценко заперечив застосування у рекламі маніпулятивних технологій, а прес-секретар блоку Тетяна Мокріді назвала появу черепа у фільмі “спецефектом” автора. Про ставлення до таких “спецефектів” у США розповідає наш кореспондент у Вашингтоні.

Про використання сигналів людській підсвідомості у формі прихованих образів чи слів у США вперше почали говорити ще пів століття тому. Тоді, один з підприємців розповів, що здійснив експеримент над глядачами у кінотеатрі. У декі кадри фільму він вставив слова “пийте колу” та “їште поп-корн”, що, за його твердженням, різко збільшило попит у буфеті на ці товари. Хоча згодом розповідь підприємця виявилася вигадкою, і науковці і виробники реклами зацікавилися цією технологією. За словами одного з дослідників, професора психології Вашингтонського університету Ентоні Грінвальда, науковці довели, що використання сигналів підсвідомості у телерекламі має лише короткостроковий ефект на глядача. Тому, вони не можуть суттєво вплинути на поведінку людей. Водночас, за словами Грінвальда, застосування таких технологій у США завдавало нищівного удару по репутації їхніх виробників.

Як відзначає інший дослідник, професор політології Університету Брауна Деррел Вест, американські політики зазвичай не вдаються до спроб впливу на підсвідомість виборців у своїй телерекламі. Одним з відомим виключень була реклама чинного президента США - Джорджа Буша. Під час своєї першої президенсткьої кампанії шість років тому, у рекламному роліку Буша на екрані з”являлося слово “щури”, яке миттєво перетворювалося на слово “бюрократи”. Коли експерти та журналісти зауважили це, виборчий штаб Буша відмовився від подальшої демонстрації реклами.

За словами обидвох американських експертів, використання образу черепа на фоні символіки Партії Регоінів у рекламі блоку “Наша Україна” є іншим прикладом спроби маніпуляції підсвідомістю. Говорить Ентоні Грінвальд:

“Я уповільнив фільм і чітко побачив зображення черепа, хоча за нормальної швидкості я бачив лише білий спалах. Це досить груба робота, оскільки зміну кольорів у рекламі легко помітити. Отже, це може підказати глядачеві, що там щось приховано. І якщо записати цей уривок, а потів уповільнити його, то ви знайдете у ньому людський череп.”

Професор з університету Брауна Деррел Вест додає, що використання черепа п”ять разів упродовж фільму свідчить, що це не проста випадковість, а навмисна маніпуляція. Продовжує Деррел Вест:

“Це абсолютно неетично використовувати такі сигнали підсвідомості. Вони надзвичайно маніпулятивні. Вони намагаються вплинути на людей без їхнього відома. Це насправді один з найогидніших передвиборчих трюків, а також дуже небезпечний підхід до ведення кампанії, який повинен викликати невдоволення людей.”

Використання такої технології у США не карається законом, оскільки розглядається як прояв свободи слова. Водночас, за твердженням обидвох американських експертів, така технологія широко засуджується громадськістю, а тому реклама із підсвідомими сигналами спрацювала б проти її замовників. Говорить Деррел Вест:

“Голоною протидією цій технології є фактор сорому. Викриття маніпуляції підсвідомістю соромить виробника реклами та переконує інших не вдаватися до схожих засобів у майбутньому.”

Однак, не зважаючи на знахідку черепа у його рекламі, блок “Наша Україна” продовжує заперечувати спроби маніпуляції виборців і розмістив фільм для перегляду на своєму інтернет-сайті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG