Доступність посилання

ТОП новини

Акції підтримки білоруської демократії у Варшаві.


Єва Поштар Варшава, 16 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Польщі тривають заходи на підтримку опозиції у рамках "Тижня солідарнрсті з Білоруссю". За годину на знак підтримки білоруської демократії у вікнах польських домів мають блимати свічки. У центрі Варшави щойно почалося створення живого ланцюга рук та трансляція телемосту європейських столиць.

Декілька днів тому прихильники демократії у Білорусі встановили намет біля білоруського посольства у Варшаві. У ньому день і ніч чергують по декілька осіб. З ними розмовляла польська кореспондентка радіо Свобода Єва Поштар.

Ярослав Циняк. Поляк, робітник - столяр за професією. Він протестує проти порушень прав людини в державах на сході Європи, організовуючи масові акції таборування молоді у наметах біля посольств тих держав. Рік тому, у час Помаранчевої революції саме пан Ярослав провів декілька тижнів у наметі під посольством України у Польщі. Сьогодні Ярослав Циняк ось так згадує ті дні:

"Мали ми тоді менший намет - лише на 2 особи. Але часто перебувало у ньому навіть і шість осіб, охочих було багато. Коли ситуація в Україні почала розвиватися у демократичному напрямку,- почали виходити до нас працівники посольства, приносили нам чай, навіть надруковані із інтернету повідомлення про найновіші події в Україні".

Працівники білоруського посольства поки що зберігають нейтралітет. Вони наче не помічають намету, у якому таборують прихильники демократії у Білорусі. Хоч сам намет стоїть біля головного входу у будинок посольства і завішений на ньому заборонений у Білорусі біло-червоно-білий прапор. Побіч на щоглі висить інший - джинсовий, який молоді білоруси вибрали на знак протесту і своєї революції. Ярослав Циняк жартує, що мовляв під час морозних ночей з друзями лише у цьому шатрі - невелика територія вільної незалежної Білорусі.

Ярослав Циняк: "Мусимо показати білорусам, що хтось весь час про них думає, що вони не самі. Так воно було також під українським посольством, де ми заявляли про те, що частина польського суспільства не стоїть осторонь, бездіяльно не приглядається. Але просто підтримує демократичні переміни, наскільки може".

Зараз у наметі під посольством Білорусі чергує одна особа. Всі інші пішли на мітинг - один із тих, які проводяться у Варшаві та інших містах Польщі традиційно 16-ого числа кожного місяця.

Сьогодні демонстранти в столиці Польщі заявляли про свою підтримку білоруської демократії, ставши у ланцюг солідарності з Білоруссю. Кожен із палаючою свічкою. Демонстрацію транслює у прямому ефірі перша програма польського телебачення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG