Доступність посилання

ТОП новини

“Вечірня Свобода”: Війна компроматів-2006.


Юлія Жмакіна /images/photo/guests_16_03_2006.jpg Гість: Андрій Єрмолаєв - директор Центру соціальних досліджень ”Софія”; Іван Бокий - народний депутат України (СПУ).

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 16 березня 2006 року.

Юлія Жмакіна

Доброго вечора усім!

В ефірі “Вечірня Свобода”. Сьогодні її проведу я, Юлія Жмакіна.

Сьогоднішня тема “Вечірньої Свободи” така: “Війна компроматів-2006”.

Компрометуй, а то програєш. Здається, в Україні ( і не лише в Україні, про це теж будемо говорити) не поменшало тих, хто сповідує саме таку ідею.

Про найсвіжіші компромати в українській політиці будемо говорити із гостями студії радіо “Свобода”. А сьогодні ними є Іван Бокий, соціаліст, народний депутат, та Андрій Єрмолаєв, директор Центру соціальних досліджень ”Софія”.

Вітаю вас, шановні гості, і дякую за участь у “Вечірній Свободі”!

490-29-05 – це телефон прямого ефіру. У Києві нас почують у записі рівно за годину. Усі ж інші наші слухачі можуть дзвонити у прямий ефір і висловлювати свою точку зору на тему компроматів.

Власне за вчорашній і сьогоднішній дні пролунало, скажімо так, свіжої інформації, якщо можна так називати продукт, який вилився на суспільство. Що саме почули українці за вчора і за сьогодні, коротко подасть моя колега Тетяна Тетяна Ярмощук

За два дні – два масиви компромату.

Сьогодні, 16 березня, у тижневику “Российские вєсті ” з’явилася публікація нібито листа Олексія Пукача, який перебуває у міжнародному розшуку. У листі генерал начебто заявив, що не вбивав журналіста Георгія Гонгадзе і звинуватив у “касетному скандалі” і зникненні журналіста низку українських відомих політиків.

Однак відразу після виходу газети адвокат Пукача Сергій Осика назвав публікацію “фальшивкою та провокацією”.

Пан Осика переконаний, що його клієнта вже немає в живих, а саму статтю назвав дискредитацією росіянами нової української влади.

Українська Генеральна прокуратура відмовилася прокоментувати публікацію листа Пукача.

В оригінальності листа сумнівається і адвокат Лесі Гонгадзе -Андрій Федур.

А політконсультант Станіслав Бєлковський навіть висунув припущення, що до появи листа причетний блок Наталії Вітренко.

Інший гучний компромат з’явився днем раніше.

Українське Інтернет-видання “Українська правда” опублікувала нібито записи розповідей Миколи Мельниченка, де він зазначає, що був знайомий з Олександром Морозом та Євгеном Марчуком задовго до зникнення журналіста Георгія Гонгадзе та “касетного скандалу”.

За версією “Української правди”, Мельниченко познайомився з Марчуком завдяки своєму приятелю Володимиру Савченку, батько якого товаришував із соціалістом Іваном Боким, який підтримував контакти з Марчуком. А потім пан Марчук заохочував Мельниченка записувати розмови у кабінеті Кучми матеріально.

Нагадаємо, що і згадані політики, і сам екс-майор держохорони напередодні категорично заперечували факт співпраці до зникнення журналіста Гонгадзе.

Юлія Жмакіна

Ми впродовж дня намагалися отримати коментарі від тих, хто фігурує у цій інформації, запрошували навіть на ефір, наприклад, колишнього секретаря РНБО Є.Марчука. Тільки під вечір ми отримали від нього коментар.

Євген Марчук

Такі акції проводяться проти мене перед кожними виборами.

Подивімося, лідери яких політичних сил залишилися всі в “білому”? Тому, що Ющенко в цій акції опосередковано зацікавлений нібито був, як вони стверджують, Порошенко, Мороз і Марчук, Тимошенко. А в “білому” залишаються, “махрові”, як кажуть, прибічники старого режиму.

Я детальніше ще потім прокоментую.

Спішили дуже, видно, організатори і залишили дуже серйозно пальці. Видно, хто це все робить.

Детальний коментар трохи пізніше.

Юлія Жмакіна

Правда, ми не отримали коментар від іншого фігуранта, лідера СПУ О.Мороза. Він перебував сьогодні у Житомирі, де він це назвав “елементарною пліткою напередодні виборів”.

Шановні гості, наскільки серйозна роль компромату у нинішній виборчій кампанії?

Андрій Єрмолаєв

Специфіка цих виборів – це використання компромату, що направлений не стільки на виборця, скільки на міжелітні стосунки. Зверніть увагу, що у нас в принципі не так вже й багато “чорнухи”, яка виливається безпосередньо на голову виборця.

По-перше, більшість тих технологів, політиків знають, що для того, аби якась інформація спрацювала (чи то біла, чи сіра), то необхідний час. Немає сенсу викидати якийсь, перепрошую, непотріб економічний чи політичний, якщо до виборів залишився тиждень, або якщо цей непотріб з’являється в якомусь локальному інформаційному середовищі. Сенсу немає. Виборчого ефекту немає.

Інша справа, якщо такий тип інформації, компрометуючої партнера або супротивника, з’являється у тих ЗМІ, які впливають на думку еліти і журналістики, оскільки це впливає на стосунки, на конфігурацію, а в підсумку на можливість нових політичних сценаріїв...

Те ж саме ми зараз можемо спостерігати з новою компроматною хвилею, пов’язаною зі справою Гонгадзе і з плівками Мельниченка. Цільовий удар не стільки на виборця (тиждень залишився), скільки на ситуацію між партіями, на ситуацію в коаліційних форматах і на безпосередні стосунки політичних лідерів з зовнішнім оточенням.

Іван Бокий

Я хотів би почати із відомих у народі слів: “Віють вітри, віють буйні...” Над Україною віють вітри кучмізму. Це треба добре розуміти. Чому з’являються такі плітки чи такі політтехнологічні ходи? Це абсолютно зрозуміло...

Тут є інша річ. Це відволікаючі технології, які застосовуються для того, щоб відвернути увагу виборця від головного. Подивіться, у нас все крутиться навколо відомих прізвищ, плівок чи ще чогось. Відволікають від того, який шлях сьогодні повинна вибрати Україна сьогодні на виборах.

Коли я це все прочитав в Інтернеті, то я звернув увагу на одну дуже цікаву штуку, а саме - які особи засвітилися навколо цих публікацій. Тут ні для кого не секрет, що ці особи близькі до старшого оперуповноваженого відділу контррозвідки СБУ, полковника СБУ і за сумісництвом голови ВРУ Володимира Литвина.

Юлія Жмакіна

Я хотіли запитати у Вас: оте протистояння у парламенті соціалістів з Литвином... Хто ж почав?

Іван Бокий

Навколо цього найбільше товчуться такі півникуваті фігури, як Олег Зарубінський і Василь Надрага. Що їх турбує? Їх турбує моральне обличчя їхнього лідера В.Литвина...

Боротьба іде не між Морозом, Литвином і ще кимсь, а боротьба йде за те, щоб український виборець не розібрався, що це за вибори, щоб він не розібрався, що це зовсім інший тип виборів, який був до цього. І не просто, що пропорційні вибори, а це вибір подальшого шляху України: або вона піде шляхом соціалізованої ринкової економіки, або вона й надалі буде купатися у цьому дикому ринку.

Юлія Жмакіна

А Ви, пане Єрмолаєв, погоджуєтеся з тим, що це так глобально?

Андрій Єрмолаєв

Почнемо з глобального, а закінчимо локальним.

Я погоджуюся з тим, що предмет будь-якої конкуренції на виборах – це майбутнє країни. Більше того, компроматна війна – це інструмент боротьби, по-перше, за майбутнє, а по-друге, за реінтерпретацію історії. Те, що відбувається зараз, то це нові версії історії, пов’язаної не лише з минулим, але тепер вже і з майбутнім, з образами героїв...

Але я не можу погодитися з тим, що пропонується дискурс зрозумілості, а хто ж проти кого. У мене ще більше запитань виникло не лише до тих, хто організував цей компромат, але й до тих, хто фігурує цьому компроматі.

Що цікавого у цих документах, які з’явилося? Зрозуміло, що з ними працювали люди, які непогано розуміються на історіях, пов’язаних з плівками і з трагедією журналіста.

У мене виникає питання не лише стосовно того, чому використано, адже тут це легко коментувати: нові конфлікти, дискредитація цих політиків і нові конфлікти в першу чергу навколо майбутньої коаліції, але і про те, а хто ж контролює цю ситуацію, наприклад, хто дав вказівку редактору російського видання поставити непровірений лист? Я сумніваюся, що це хтось був із українських політиків. Я думаю, що це навіть не гроші, а це інша технологія.

Отже, у будь-якому випадку тут є якась координація інтересів внутрішніх з інтересами тієї сторони.

Другий аспект, який пов’язаний з інформацією відносно Мельниченка. Я не буду здивований, якщо цей запис, наприклад, дійсно був.

У мене не лише багато запитань до політиків, які маніпулюють самим Мельниченком, але й до самого Мельниченка... Про його поїздку в Москву, про ситуацію із Березовським, про цікаву історію з пакетом дисків, які, скажімо, за свідченням однієї людини, зберігалися в Ліхтенштейні і передавалися Радченку, а за іншими свідченнями, ще якось перевозилися...

У мене багато запитань формальних, які я міг би інтерпретувати, скажімо, на користь його захисників, якби я знав відповідь.

Іван Бокий

Андрій Васильович, відносно плівок Мельниченка: я не буду за нього розписуватись - хай він про це говорить. І він багато вже сказав слідству. Я не думаю, що сьогодні йому варто розповідати все всім. Те, що слідство знає, воно багато чого вже знає від Миколи.

Але я хотів би ось про що сказати: ви сказали про 70% правди - в усьому цьому опублікованому компроматі немає і одного процента правди. Там є правда тільки прізвища людей. Оце можна говорити правда. Якщо мене...

Юлія Жмакіна

Пане Іване, давайте, щоб було зрозуміло слухачам.

Іван Бокий

Ні, ні почекайте, якщо мене звинувачують в тому, що звів Миколу Мельниченка з Марчуком...

Юлія Жмакіна

З Марчуком, а потім з Морозом. Ви спростовуєте це?

Іван Бокий

Я не тільки спростовую це. Я з Миколою Мельниченком не був знайомий до лютого 2002 року.

Юлія Жмакіна

І Ви не знаєте Володимира Савченка?

Іван Бокий

Ми познайомилися з ним в Нью-Йорку. І, вибачте, як я міг чи в 2000 році, чи раніше, чи ще колись міг познайомити. Те, що вони дружать з Володею Савченком – про це я дізнався від Миколи.

Семена Васильовича Савченка – фронтовика, людину, яка втратила на війні руку, багатолітнього колгоспного бухгалтера, який випустив кілька книжечок хороших сатиричних віршів, я знаю справді давно – принаймні, 46 років я його знаю. Він мій земляк. З Володею ми були знайомі ось стільки по стільки. Я знав, що є такий хлопець, колись ми там з ним вітались і так далі. Ми із Семеном Васильовичем я не сказав би, що товаришували. Ми зустрічалися, може, раз у 5, у 6 років.

Юлія Жмакіна

Давайте ще чітко: пане Бокий, ви спростовуєте, що пан Мороз, ваш лідер соцпартії, був знайомий з Миколою Мельничекном ще до зникнення Георгія Гонгадзе?

Іван Бокий

Я не можу спростовувати те, чого я не знаю. А відносно моєї особи, то це явна брехня. Я знаю, хто навколо цього всього крутиться.

Один відомий журналіст, який написав одному, ну, скажемо так відомому підлотнику книжку, тепер він розкаюється в цьому і все інше. Він до мене з цією версією частенько підходив. І чогось йому дуже хочеться зробити мене ну аж таким поінформованим у цих всіх касетних справах.

Юлія Жмакіна

Пане Іване, тоді чітко: хто стоїть за всіма записами, оприлюдненими на сайті “Українська правда”?

Іван Бокий

Я вам сказав так: оскільки навколо всього цього найбільш заінтересовано крутиться команда старшого уповноваженого, я вже казав, військової розвідки СБУ полковника запасу Литвина, то я можу підозрювати цих людей. Але це вже справа компетентних органів – визначати, хто, що і як.

Юлія Жмакіна

Пане Єрмолаєв, ви якось би прокоментували: це так однозначно, що підозри падають саме на команду Литвина, яка, як відомо за подіями в парламенті, протистояння зараз існує?

Андрій Єрмолаєв

Ви знаєте, в нашій розмові, яка починалася з проблему компромату, а тепер називається “Про Литвина”, я не дуже розумію, чому я про це маю говорити.

У будь-якій схем, у будь якому сценарії є ті, хто виграють і ті, хто програють з точки зору логіки подій, логіки подій – я підкреслюю. Я вже на одному круглому столі сказав: “Подивіться на ситуацію в Україні очима геополітика, а не очима політика”.

Ціною незалежності була ядерна зброя, ціною олігархату була енергетична незалежність, ціною Помаранчевої революції є ВПК. Все інше шелуха. Я це підкреслюю і буду це стверджувати постійно.

Що стосується ситуації зі зміною влади: ціною гри навколо плівок є влада Кучми і неможливість схеми спадкоємництва спочатку в інтересах однієї групи, київської, на яку не спрацювала схема, на жаль для них, а потім не спрацював варіант спадкоємництва по донецькій схемі.

Тепер плівки працюють на схему, пов’язану з можливістю дестабілізації чи не дестабілізації влади діючої групи. Причому, мій колега сказав, що опосередковано ця схема впливає на пана Ющенка. Я думаю, що якраз для Президента тут мінімум загроз. А от тут є питання конфігурації навколо нього.

Тобто, я от що маю на увазі: ця ситуація зараз буде диктувати кожному з учасників, зокрема і лідеру Вашої партії, і Марчука вже вона примушує говорити. Він , мабуть, нарешті заговорить.

Я не виключаю, що в схемі, яку просто придумає нормальна, раціонально облаштована людина реакція кожного є елементом продуманості просто. Не можуть же надрукуватися ці матеріли просто для того, щоб вони з’явились і все, і трава не рости.

Юлія Жмакіна

До речі, випадковий чи не випадковий зміг, одночасно майже з’являються ці публікації?

Андрій Єрмолаєв

Моя реакція була цілком однозначною, ці два продукти були підготовлені для того, щоб з’явитися, фактично, в одну ніч. Це штучні продукти.

В мене запитання, як вони готувались з точки зору технологій там. Мельниченко сам це наговорював в Москві чи, можливо, це дійсно унікальний синтезатор якийсь? Це готували люди з політичних партій чи дійсно російські спецслужби прокладали? Це все ми будемо ще довго вивчати. Але факт залишається фактом.

Але проблема не в текстах , а в програмованих реакціях. Ми зараз будемо свідками дискусії. Про щось каже пан Марчук, щось вимушені будуть говорити соціалісти, вони вже кажуть. Ви гадаєте, що ця штука складно проектується, а я вам стверджую – ні. Ці речі досить просто, логічно проектувати, знаючи, які це викличе реакції.

Тому, коли я говорю про 70-30, я ні в якому разі не хочу сказати щось дурне про ваше прізвище, про ваше минуле, майбутнє. Я просто говорю, що, дійсно, судячи з усього, підстановок там замішано, можливо, навіть 50 на 50.

Питання полягає в тому, як ми справимось з цією ситуацією. І кого ми примусимо говорити, а кому не дамо слово.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG