Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде урядова криза в Криму?


Ганна Іванова /images/photo/Crimae_Rada_Ministriv.jpg Сімферополь, 17 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Чи буде урядова криза в Криму? Учора Рада міністрів АРК протягом трьох годин через відсутність кворуму не могла провести своє засідання. Місцеві спостерігачі вважають, що кримський уряд на межі відставки.

Коаліційному кримському уряду, затвердженому наприкінці вересня минулого року, пророкували життя до завершення виборчої кампанії. Але до виборів є ще час, а вже цього тижня створена “блакитними” і “помаранчевими” політичними силами Рада міністрів опинилася на межі, якщо не відставки, то паралічу.

У четвер, її засідання проігнорували ціла низка урядовців на чолі із прем’єром Анатолієм Бурдюговим. Ті ж, хто прийшов, на чолі з першим віце-прем’єром, членом Партії регіонів Анатолієм Гриценком провели нараду, а потім обдзвонювали відсутніх і протягом кількох годин чекали, поки деякі з них підтягнуться. Зрештою, за наявності 12 членів уряду – якраз половини, – таки провели його засідання та ухвалили низку рішень, в тому числі – земельних.

Опозиційний кримський депутат, лідер республіканського відділення БЮТ Андрій Сенченко каже, що це засідання незаконне, бо, за регламентом, мають бути присутні дві третини урядовців. Андрій Сенченко продовжує: “Я думаю, що жоден кримчанин не здатний уявити ситуацію, коли б кримський уряд плюс спікер парламенту пан Дейч три години чекали для того, щоб зібрався кворум, щоб вирішити проблему якоїсь ділянки зі зсувом грунту. Це настільки безпардонне дійство з використанням службових повноважень, що немає з чим порівняти”.

Справді, останнім питанням урядовці, за відсутності прем’єра виділили якомусь санаторію гектар прибережної землі, бо той, начебто, перебуває у зоні зсувів. Анатолій Бурдугов досі блокував розгляд подібних земельних питань. Однак, той же Андрій Сенченко називає іншу причину того, що “помаранчеві” члени коаліційного кримського уряду не прийшли на його засідання: “Гриценко виконує обов’язки прем’єра, хоча продовжує займатися агітацією. І я знаю, що коли цієї середи були спроби провести позачергової сесії Верховної Ради Криму,то це теж було дійство з подвійним дном. Хотіли зняти Бурдюгова, поставити на це місце Гриценка, для того, щоб потім після виборів створити патову ситуацію. Вони розуміють, я маю на увазі Партію регіонів і Блок “За Януковича!”, що вони не набирають тут необхідної кількості голосів, для того, щоб диктувати Криму свою волю ”.

Нагадаю, що коаліційний уряд Криму очолює перший номер виборчого списку НСНУ до Верховної Ради Криму Анатолій Бурдюгов, а його перший заступник Анатолій Гриценко – є лідером виборчого блоку “За Януковича!”. В останні дні між цими політичними силами розгорнулася запекла боротьба, і це паралізувало роботу не тільки місцевого парламенту, але й уряду.

На фото 1: Рада міністрів АРК, м.Сімферополь; На фото 2: Депутат Верховної Ради АРК Андрій Сенченко; На фото 3: Перший заступник голови Ради міністрів АРК Анатолій Гриценко.
XS
SM
MD
LG