Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз не виключає запровадження санкцій проти чиновників, відповідальних за вибори в Білорусі.


Наталія Вікуліна /images/photo/Belarus_Election_plakat.jpg Брюссель, 17 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Євросоюз стривожений ситуацією в Білорусі і не виключає запровадження санкцій проти чиновників, причетних до проведення виборів. Про це в інтерв''ю радіо “Свобода” заявили Комісар ЄС із- зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер і речниця Верховного представника ЄС зі спільної зовнішньої політики і безпеки Крістіна Галляк.

Євросоюз дуже стривожений передвиборною ситуацією в Білорусі, а саме - арештами опозиціонерів і журналістів, залякуваннями і погрозами. Говорить Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства:

“Звичайно, ми дуже стривожені тим, що існує достатньо багато труднощів, недоліків і складних моментів. Але я думаю, що ми маємо оцінювати вибори після дня голосування. Місія від ОБСЄ і Офісу з демократичних інституцій і прав людини зробить у понеділок заяву щодо всього передвиборного процесу і, звичайно, щодо дня виборів. Тож ми маємо подивитися на це після отримання результатів”.

За її словами, не виключено, що якщо вибори не будуть вільними і чесними, то Євросоюз запровадить санкції проти відповідальних за проведення виборів.

Від виборів цієї неділі залежатиме, як далі складатимуться відносини Брюсселя та Мінська, заявила в інтрв’ю Радіо «Свобода» речниця Верховного представника ЄС зі спільної зовнішньої політики і безпеки Крістіна Галляк:

“У будь-якому випадку ми бачили в останні дні нехорошу тенденцію, а той факт, що мас-медіа залякуються, що спостерігачів викинули з країни, що йдуть арешти, що помічникам важливих кандидатів не дозволяють вести свою діяльність – все це не є сигналом того, що ми очікуємо чесних і справедливих виборів”.

Вона наголосила, що заходи не будуть спрямовані проти білоруського населення, а тільки проти керівників режиму. Ідеться насамперед про заборону в”їзду до ЄС окремих білоруських чиновників.

За словами прес-секретаря шефа закордонної та безпекової політики ЄС, Євросоюз не хоче ізолювати й карати народ Білорусі, який у будь-якому разі страждає від режиму Лукашенка. Галляк зауважила, що Верховний представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав”єр Солана багато разів наголошував: Білорусь ізолює не Євросоюз, а керівництво країни.

За словами речниці Солани, Євросоюз, навпаки, хоче розвивати відносини з Мінськом і хотів би бачити Білорусь учасницею Європейської політики сусідства.

Хоча представники Євросоюзу кажуть почекати самих виборів, щоб зробити їх оцінку, навряд чи хтось із західних спостерігачів розраховує, що вибори будуть демократичними.

Крістіна Галляк привітала те, що білоруське суспільство реагує на залякування влади, висловлює свою точку зору й розвиває різні політичні стратегії. Все це, за словами Крістіни Галляк, показує, що Білорусь уже не є одностайною, як це було в останні роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG