Доступність посилання

ТОП новини

Франція: молодь хоче стабільності. І роботи.


Людмила Ваннек Прага, 17 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Вже більше тижня у Франції протестують студенти. Йдеться про їхнє майбутнє. Адже за новими змінами до законодавства, які запровадив уряд Домініка де Вільпена, молоді люди віком до 26-ти років можуть бути звільнені з роботи без будь-якого пояснення причин. Протести набули таких розмірів, що не рахуватися з ними уряд не може. Уже 80 міст захопила хвиля студентських безладь. На суботу запланована найбільша – мільйонна маніфестація, і президент Жак Шірак закликає до спокою і до відповідальності кожного француза.

У Парижі під час сутичок у четвер поліція була змушена застосувати сльозогінний газ, гумові кулі й водомети, щоб розігнати студентів біля університету "Сорбонни". До чверті мільйона людей вийшли з протестами того дня. І не лише в Парижі, а й у більш ніж 80-ти містах, великих і малих. Мітинги проходять у коледжах та університетах – там, де найбільше молоді.

Є заарештовані – близько двохсот осіб.

Зміни до законодавства, які стали причиною протестів, уряд називає реформою у системі працевлаштування. Адже на думку уряду, в такий спосіб він захищає велику кількість непрацевлаштованих випускників вузів, надаючи їм випробувальний період для першого працевлаштування на 2 роки.

Однак часова обмеженість цього контракту позбавляє молодих працівників і низки можливостей: отримання кредитів у банках, шансу найняти помешкання. Бо такі побутові зручності може собі дозволити тільки той, хто має необмежений контракт. Крім того, недосвідченого працівника мають право звільнити без попередження будь-коли.

Студентка "Сорбонни" – українка Леся розповіла нещодавно кореспондентові Радіо "Свобода":

"Цей контракт полягає в тому, щоб людям до 26 років підприємства, в яких вони знаходять посаду, пропонували контракт першого працевлаштування. Він передбачає випробувальний період 2 роки. Протягом двох років працедавець може звільнити людину, яка підписала контракт першого працевлаштування в будь-який день, тобто без ніяких мотивів на звільнення -і так далі. Це є дуже великою, скажімо, проблемою для студентів, бо немає стабільності в житті...".

А що знають в Україні студенти про проблеми своїх однолітків з Франції?

"- Студенти не забезпечені робочими місцями після закінчення навчальних закладів, це дуже актуально, коли не беруть на роботу без досвіду.

- На мою думку, це вірне рішення. Тому, що все ж таки права студентів повинні бути захищені завжди.

- Треба підтримати, тому що студент після стількох років навчання повинен мати роботу.

- Я б не вийшла! У мене немає таких обставин. У нас, в Україні все вроді як цивілізовано,"-
відповідали кореспондентові Радіо Свобода київські студенти.

На суботу профспілки Франції закликають вийти на вулиці мільйон громадян - спільно зі студентами. Перед цією найбільшою маніфестацією президент Жак Ширак закликає до спокою:

"Напередодні завтрашньої маніфестації я хочу звернутися до відповідальності кожного з вас. Ця маніфестація має відбутися мирно і з повагою до всіх".

Уряд поступатися студентам не хоче. Поки що. Молоді ж люди налаштовані далі відстоювати свої права.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG