Доступність посилання

ТОП новини

“Перед мікрофоном Свободи”: Інтерв’ю з головою Львівської облдержадміністрації Петром Олійником.


Галина Терещук

Аудіозапис інтерв’ю:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 17 березня 2006 року.

Галина Терещук

Пан голово, я Вас вітаю і дякую, що Ви погодились упродовж 25 хвилин відповісти на запитання радіо «Свобода» і запитання, які хвилюють слухачів не лише у регіоні на Львівщині. Я мушу Вам сказати, що я вперше прийшла на прийом до голови обласної адміністрації в кабінет, але не щось просити. Мені просто цікаво, що Ви принесли із собою найдорожчого, коли ви увійшли в цей кабінет?

Петро Олійник

Ну, я дякую. Найдорожчого - я приніс свої переконання. З матеріальної частини це є великий плакат: зйомки, зроблені на майдані Незалежності, один із фрагментів Помаранчевої революції. І тут іще одна картина появилася, мені подарив її прем’єр-міністр провінції Альберта – Кляйн, у нас підписана угода про співпрацю. Я був на святкуванні сторіччя від дня виникнення провінції Альберта. Там майже весь уряд з провінції Альберта. І це така ознака, що я думаю про українців, які живуть за межами України. Все мене з матеріальної точки зору влаштовує. Кабінет напевно завеликий. Можна було б зробити меншим. Але ніхто не буде його робити меншим, бо це приміщення збудував Франц Йосиф І для свого намісника в Східній Галичині. І він пережив Австро-Угорщину, Польщу, Німеччину, Совєтскій Союз.

Галина Терещук

А як Вам взагалі в цій атмосфері, як Ви себе почуваєте в цій атмосфері, в такому історичному приміщенні, наскільки комфортно?

Петро Олійник

Ви знаєте, у мене є дуже близький друг Віктор Тополов - міністр вугільної промисловості України. Колись ми йшли по вулиці Вірменській, розмовляли про життя. І він мені сказав: “Ти знаєш, у цьому місті не можна думати про якісь мілкі речі, в цьому місті треба думати по-глобальному, бо, дивлячись на ці стіни, на ці фасади, на таку глобальну велику історію, ти починаєш розуміти, наскільки твоє життя короткочасне, а особливо плідна його частина. І тому, напевно, люди тут не можуть розмінюватись. Ви знаєте, з ким я звіряю свій годинник? Я звіряю свій годинник з моїми попередниками. Деколи у мене є такі, можливо, це фантазії, - я думаю: а як діяв у тих чи інших випадках намісник по Східній Галичині? Адже також була непроста ситуація – були конфлікти з українською громадою, з польською громадою. Це ж була імперія.

Галина Терещук

Кажуть, що сьогодні завдяки зібраним податкам в області врятована економічна ситуація взагалі в Україні. То з якими економічними показниками починає взагалі Львівщина цей рік, тобто уже третій місяць працює? Наскільки себе спокійно можуть почувати сьогодні галичани з тою економічною ситуацією?

Петро Олійник

В мене є величезний оптимізм по цьому року. Ми, фактично, призупинили глибоке падіння в економіці, бо падіння не було в тих галузях, які мені є цікаві, як машинобудування, хімія тощо, лісопереробка, харчова промисловість і так далі. Падіння було зумовлене просто безсовісною роботою, нижче всяких моральних якостей власників НПК “Галичина”. Слава Богу, прийшли нові власники. У мене відбулася нарада. В 1.8 % ми збільшимо виробництво. В березні місяці, я підкреслюю – в березні місяці – ми виходимо з плюсами по темках виробництва. Не багато в Україні таких областей. Друге: ми – дійсно одна з трьох областей, які спасли бюджет України за перші 2 місяці. Саме це є Львівська область, Одеська область і це є місто Київ. А якщо взяти питому вагу (ви розумієте, тих 5 мільйонів в питомій вазі Києва є ніщо, а в нас це все таки гроші), якщо взяти питому вагу нашого плюса, то це є Одеса і це є Львів.

Галина Терещук

Зараз іде передвиборча кампанія і чимало політологів не лише у Львові, а й у Києві зазначають, що Львівщина виглядає якось найбрудніше у всіх цих технологіях, які застосовуються. Яка Ваша думка? Як би Ви оцінили цю кампанію?

Петро Олійник

Ну, ми живем у зовсім іншій державі, тільки сліпий цього не бачить. І всі щирі навіть опоненти відзначають, що взагалі зі свободою слова, свободою вибору, позиціонуванням , ну, взагалі-то в області не має. Я видав указ про заборону будь-яких перевірок до початку виборів, і не тільки медіа, а й суб’єктів підприємницької діяльності. Але свобода, ну, дійсно, сп”янила політиків, від свободи, до речі, і політиків сп”янило.

Галина Терещук

Як Ви сьогодні чуєте, наскільки Вас сьогодні висвітлюють в місцевих медіах, наскільки Вам сьогодні доступні є інформаційно місцеві медіа?

Петро Олійник

Ну, ви знаєте, місцеві медіа, я їх сьогодні не засуджую. Місцеві медіа сьогодні піймали хвилю великих заробітків. Якщо Ви подивитесь навіть газети або подивитесь телепередачі або радіопередачі – то там суцільна реклама, суцільно проплачені статті, у тому числі і чорний піар. І я думаю, що нижче гідності глави обласної адміністрації платити за своє висвітлення в засобах масової інформації. Ми створюємо ті чи інші інформаційні приводи. Чим я можу тільки реагувати, що я собі відзначаю, хто як працює, і тому буду надавати пріоритети.

Галина Терещук

Щодо об’єднання: чи вам не видається сьогодні, що внутрішньопартійні суперечки, які сьогодні є довкола кандидатури на посаду міського голови Львова, вони вже призвели до якогось такого розколу в “Нашій Україні”?

Петро Олійник

Це була помилка, що ми підтримали кандидатів одного, того й іншого. Я повністю згодний з Миколою. І тепер визнаю, що Микола був правий. Взагалі треба було відкинути і нікого не підтримувати, щоб це була персональна справа того чи іншого кандидата. І взагалі, найбільший бруд, Ви про бруд сказали, це навколо виборів міського голови міста Львова. Брудасько також бігає, наприклад, “Наша Батьківщина”. Сумнозвісна стаття, яка була написана виборами 2002 року, а потім передрукована. Брудасько є і по інших питаннях – брудні речі. Але те, що відбувається навколо виборів міського голови, я думаю, що всім кандидатам, які брали участь у парламентських перегонах, треба піти в лазню і досить добре помитися після виборів.

Ви абсолютно праві, вибори найбрудніші. І чому найбрудніші? Є спроба по всіх рівнях робити дискредитацію. Хіба “Регіони України” чи “СДПУ(о)” думають, що вони наберуть тут голоси? Та не наберуть, а дискредитувати вибори – так. А Юлія Володимирівна - ну, я Вам откровенно скажу після 26 березня, що витворяє тут Юлія Володимирівна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG