Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз визнав вибори в Білорусі недемократичними.


Наталія Вікуліна /images/photo/Belarus_Election_vote.jpg Брюссель, 20 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Євросоюз визнав вибори в Білорусі недемократичними. Така оцінка пролунала на зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу, які спиралися на висновки спостерігачів від ОБСЄ.

Євросоюз погоджується з висновками місії ОБСЄ, що вибори в Білорусі не відповідали міжнародним стандартам, а для захисту інтересів нині чинного президента Олександра Лукашенка держава зловживала своєю владою. Говорить Верховний представник ЄС з зовнішньої політики і політики безпеки Хав''Єр Солана:

“Я думаю, що те, що ми бачили вчора ввечері по телебаченню разом із висновками ОБСЄ говорить само за себе. Ми б хотіли продовжувати бути в контакті з народом Білорусі, з лідерами, які дійсно хочуть будувати демократичну країну, як про це мріють люди в Білорусі і в Євросоюзі”.

Спостерігачі від ОБСЄ виявили низку недоліків під час білоруських виборів. Так, КДБ звинуватив опозицію і громадянське суспільство у тероризмі і намаганні захопити владу, опозиційним кандидатам чинили перешкоди, опозиціонери зазнавали фізичних нападів і потрапляли від арешт.

Місія ОБСЄ заявила, що контрольовані державою радіо і телебачення приділяли основну увагу Лукашенку, фактично ігноруючи трьох інших кандидатів. У той же час перешкоджали у роботі кільком незалежним газетам.

Згідно з висновками ОБСЄ, на білоруських виборців чинився тиск – за участь у політичних акціях державним службовцям погрожували звільненням, а студентам – відрахуванням із навчальних закладів.

Проте, спостерігачі ОБСЄ знайшли і кілька позитивних моментів на виборах. Зокрема, вибори проходили на альтернативній основі: було зареєстровано 4 кандидати, що давало можливість вибору. Деякі з заходів опозиції відбулися без перешкод з боку влади, а саме - голосування пройшло спокійно. Однак у цілому оцінка однозначна: вибори не відповідали міжнародним стандартам.

Нині Євросоюз замислюється над санкціями для чиновників, які перешкоджали демократичним виборам. Представники Євросоюзу наголошують, що жоден захід не буде спрямований проти білоруського населення.

Міністр закордонних справ Австрії Урсула Пласснік, яка нині головує в ЄС: “Під час передвиборчіої кампанії ми були свідками народження плюралістичних сил і консолідації справжньої білоруської опозиції, а також політично активного громадянського суспільства. За дуже важких обставин, з великим особистим ризиком опозиційні кандидати та їхні прихильники змогли розвинути для білоруського населення демократичну альтернативу – їхні зусилля заслуговують на наше визнання і підтримку”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG